Hlavní obsah

Schumacher se chce soudit kvůli pomluvě

NÜRTINGEN

Německý cyklista Stefan Schumacher se chystá zažalovat francouzskou antidopingovou agenturu AFLD kvůli pomluvě. Jezdec, který čelí obvinění z dopingu při letošní Tour de France, to oznámil v obsáhlé zpovědi na své internetové stránce. V prvním kontaktu s veřejností od otevření kauzy znovu striktně odmítl jakoukoli vinu.

Článek

"Mám čisté svědomí. Při Tour jsem byl tak často testován jako nikdo jiný. Musel jsem odevzdat celkem 14 vzorků, deset moči a čtyři krevní. Všechny byly negativní," uvedl Schumacher.

Na bronzového muže z loňského mistrovství světa a vítěze obou individuálních časovek na letošní Tour padlo podezření až po dodatečném testování vzorků novou metodou, která byla schopna odhalit látku CERA, modifikovanou a do té doby nezjistitelnou formu krevního dopingu EPO. Na tu byly pozitivní hned dva jeho vzorky z 3. a 15. července.

Schumacher to ale zpochybňuje. Původní analýza testu z 3. července prý v laboratoři v Lausanne vykázala takový výsledek, že "o moc čistší krevní hodnoty být už nemohou". Pokud později v Paříži vykázal opětovný rozbor stejného vzorku pozitivní výsledek, mohlo se to podle Schumachera stát i proto, že nebyly dodrženy mezinárodní standardy správného uchování vzorků při transportu a manipulaci.

Vedle toho Schumacher oznámil, že si zažádal u německého svazu o závodnickou licenci. Mezinárodní federace UCI mu v cestě nestojí. "Od nás ji dostane, to by nebyl problém. Tour v tomto roce nebyla v kompetenci UCI, proto bychom ani nezahajovali žádné řízení," citovala agentura DPA prezidenta UCI Pata McQuaida.

Schumachera přesto odsoudil. "On a (další cyklista s pozitivním testem při Tour) Bernhard Kohl byli příliš chtiví. Prahli po další nule na své smlouvě, před očima měli dolary," řekl irský funkcionář.

Reklama