Hlavní obsah

Armstrong se obává, že mu Francouzi zakážou startovat na Tour

LONDÝN

Lance Armstrong považuje za pravděpodobné, že mu Francouzská antidopingová laboratoř (AFLD) kvůli sporu ohledně březnové kontroly zakáže startovat na Tour de France. Sedminásobný vítěz nejslavnějšího světového závodu to uvedl ve videonahrávce na webu své organizace bojující proti rakovině Live Strong.

Článek

"Je tu hodně velká pravděpodobnost, že mi zakážou jet na Tour," uvedl Armstrong. O možném potrestání slavného navrátilce do pelotonu hovořili představitelé AFLD ve čtvrtek, neboť podle nich Armstrong porušil pravidla chování při antidopingové zkoušce 17. března tím, že se vzdálil z dohledu komisaře a plně s ním nespolupracoval.

"Je to hodně špatné. Tour mám hrozně rád, chci ji jet, ať už kvůli vítězství, nebo abych pomohl Albertu Contadorovi nebo Levimu Leimpheimerovi," řekl legendární cyklista. "Ale co se dá dělat. Je to jejich závod, jejich země, jejich pravidla, takže podle nich musíme hrát," dodal Armstrong.

Ten už dříve zveřejnil svou verzi událostí během testování, při němž mu byly s negativním výsledkem odebrány vzorky moči, krve i vlasů. Armstrong popřel porušení pravidel a tvrdil, že dostal v průběhu dvacetiminutového zdržení, kdy šéf jeho týmu Astana ověřoval totožnost pracovníka laboratoře, povolení se vysprchovat.

Ve při s AFLD podpořila Armstronga i Mezinárodní cyklistická unie (UCI). Šéf světové cyklistiky Pat McQuaid označil chování AFLD v tomto případu za neprofesionální a rušivé.

Kontroverzní testování nebylo v jurisdikci UCI, která navrátilce do pelotonu podpořila. "Faktem je to, že test byl proveden a sám Lance Armstrong o tom informoval na Twitteru," zmínil se prezident UCI McQuaid o Arsmtrongovu oblíbeném komunikačním prostředku na internetu.

"Pak se Francouzi rozhodli s celou testovací procedurou vyjít na světlo, nahlásili to UCI - i když vědí, že nás se tento případ netýká - a v tentýž moment informace proniknou do tisku," divil se McQuaid. "Takže bych řekl, že Francouzi v tomto případě nepracovali příliš profesionálně," uvedl irský funkcionář s tím, že okolnosti testování mají zůstat důvěrné, než dojde k případnému otevření případu ze strany UCI.

Sám Armstrong, jenž čelí ve Francii dlouhá léta nepřímým obviněním z dopingu, reagoval na prohlášení AFLD na Twitteru poznámkou "Bylo vítězství na sedmi Tour opravdu tak velkou urážkou?" Sedmatřicetiletý Texasan se už od svého podzimního návratu k cyklistice podrobil 24 testům, všechny byly negativní.

Reklama