Hlavní obsah

Členové Rumšasova týmu dostali třicetileté tresty za doping

Řím

Několik členů bývalého italského týmu cyklistů do 23 let Altopack-Eppela dostalo třicetileté tresty za různé dopingové prohřešky. Před třemi lety zemřel náhle na srdeční selhání jezdec této stáje Linas Rumšas, syn bývalého litevského profesionála Raimondase Rumšase.

Foto: Sport.cz

Několik členů bývalého italského týmu cyklistů do 23 let Altopack-Eppela dostalo třicetileté tresty za různé dopingové prohřešky.

Článek

Distanc na 30 let dostali od Italské antidopingové agentury například majitel týmu Luca Franceschi a sportovní ředitel Elso Frediani. Oba byli potrestáni za několik různých provinění, například za podvádění při dopingových kontrolách, obchodování se zakázanými látkami a jejich distribuci sportovcům.

Na třicet let byli potrestáni také Fredianiho rodiče, v jejichž domě se dopingové praktiky odehrávaly. Cyklista a farmaceut Andrea Bianchi dostal sedmiletý distanc, další tři jezdci byli suspendováni na čtyři roky.

Bývalý juniorský litevský šampion Linas Rumšas zemřel v květnu 2017 ve věku 21 let. V souvislosti s jeho úmrtím bylo v únoru následujícího roku zatčeno šest lidí včetně Franceschiho, Fredianiho a Bianchiho.

Tři měsíce po Linasově smrti měl pozitivní test na růstový hormon jeho starší bratr Raimondas Rumšas mladší. Později dostal čtyřletý zákaz činnosti.

Rumšasova rodina je v souvislosti s dopingem nechvalně proslulá. Nyní osmačtyřicetiletý Raimondas Rumšas měl problémy s dopingem i během své kariéry. Třetí muž Tour de France z roku 2002 a jeho žena byli odsouzeni ke čtyřměsíční podmínce za přechovávání a distribuci dopingových látek poté, co byla Edita Rumšasová zadržena v roce 2002 na francouzsko-italských hranicích s dodávkou EPO, anabolik a povzbuzujících prostředků. Rumšas měl pozitivní test v roce 2003 na Giru d'Italia, po němž dostal roční distanc.

Reklama