Hlavní obsah

Životní triumf na Tour de France! Kolumbijec dřel pět hodin, pak rozhodl ve finiši

Praha
Aktualizováno

Životní vítězství slaví Kolumbijec Dani Martínez! Ten vyhrál v pátek třináctou etapu cyklistické Tour de France z Châtel-Guyon do Puy Mary Cantal. Na jezdce čekala jedna z nejtěžších etap letošního ročníku. Závodníci si museli poradit hned se sedmi vrchařskými prémiemi, dvě z toho byly první kategorie, další dvě druhé a tři třetí kategorie. Slovinec Primož Roglič udržel žlutý trikot.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Kolumbijský cyklista Daniel Martínez vyhrál 13. horskou etapu Tour de France.Video: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Ještě necelé dva kilometry před cílem byl v čele Max Schachmann, jenže pak byl dostižen Martínezem a Kämnou a brzy začal nabírat ztrátu. Zmíněné duo se popralo o etapové vavříny. Jako první sice nastoupil v závěru pátečního cyklistického pekla Lennard Kämma, ale Jihoameričan Martínez jej nakonec přespurtoval. Na Schachmanna zůstalo třetí místo se ztrátou 52 sekund.

Vedoucí muž průběžné klasifikace Tour Primož Roglič (Jumbo-Visma) sice za nejlepším duem zaostal, dojel dvanáctý, ale i tak Slovinec s přehledem uhájil žlutý trikot a ještě navýšil svůj náskok. Na druhou pozici poskočil jeho krajan Tadej Pogačar.

Foto: Sport.cz

Profil 13. etapy Tour de France.

"Tour ještě neskončila, ještě se toho může hodně stát, ve hře je pořád spousta jezdců," řekl Roglič v cíli. "Nechci se ale rozptylovat dalšími jmény a srovnávat se s ostatními. Budu se dál soustředit jen na sebe," dodal vítěz loňské Vuelty.

Obhájce prvenství Egan Bernal je v průběžném pořadí zatím třetí, když na první příčku ztrácí 59. sekund. Český cyklista Roman Kreuziger se držel v hlavním pelotonu a na 44. místě ztratil 18:24 minuty. Jan Hirt dojel s půlhodinovým mankem.

Končí Mollema i Bardet

Tour de France dnes po pádu skončila pro Baukeho Mollemu, jenž po 12. etapě figuroval na průběžné 12. příčce. Jezdec stáje Trek-Segafredo si při karambolu zhruba v polovině etapy, do něhož se zapletl například i Bardet, zlomil zápěstí. Vyšetření v nemocnici potvrdilo frakturu vřetení a loketní kosti i jedné ze zápěstních kůstek. Bardet se nakonec po dojezdu a vyšetření v nemocnici rozhodl odstoupit kvůli otřesu mozku.

V sobotu má peloton před sebou 194 kilometrů dlouhou etapu s několika vrchařskými prémiemi včetně jednoho stoupání druhé kategorie. Cíl čeká cyklisty po sjezdu v Lyonum fanoušci už ale v závěru nebudou mít k trati přístup. Rozhodli o tom pořadatelé vzhledem k tomu, že se Tour nyní přesouvá do regionů s vyšším výskytem a rizikem šíření koronaviru.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 13. etapa: Chatel-Guyon - Puy Mary (191,5 km):
1. Martínez (Kol./EF Pro Cycling) 5:01:47
2. Kämna (Něm./Bora-hansgrohe) -4
3. Schachmann (Něm./Bora-hansgrohe) -51
4. Madouas (Fr./Groupama-FDJ) -1:33
5. Rolland (Fr./B&B Hotels-Vital Concept) -1:42
6. Edet (Fr./Cofidis) -1:53
7. Geschke (Něm./CCC) -2:35
8. Soler (Šp./Movistar) -2:43
9. Carthy (Brit./EF Pro Cycling) -3:18
10. De La Cruz (Šp./SAE Team Emirates) -3:52
...44. Kreuziger (ČR/NTT) -18:24
127. Hirt (ČR/CCC) -30:01.
Průběžné pořadí:
1. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) 56:34:35
2. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) -44
3. Bernal (Kol./Ineos Grenadiers) -59
4. Urán (Kol./EF Pro Cycling) -1:10
5. Quintana (Kol./Arkea-Samsic) -1:12
6. López (Kol./Astana) -1:31
7. A. Yates (Brit./Mitchelton-Scott) -1:42
8. Landa (Šp./Bahrajn-McLaren) -1:55
9. Porte (Austr./Trek-Segafredo) -2:06
10. Mas (Šp./Movistar) -2:54
...89. Kreuziger -2:24:23
92. Hirt -2:25:47.

Reklama