Hlavní obsah

Giro děsí koronavirus. Nemám koule, abych odstoupil. Ale možná rozhodnutí změním, říká matador

Byť italské Giro, druhá Grand Tour cyklistické sezony, ve čtvrtek pokračovalo podle plánu 12. etapou, nad dalším vývojem závodu se vznáší velké otazníky kvůli pandemii koronaviru. Řada cyklistů řeší, zda při rostoucím počtu nakažených na Apeninském poloostrově v závodě setrvat nebo raději odstoupit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Belgický cyklista Thomas De Gendt na letošním Giru.Video: sntv

 
Článek

„Věci na tomto Giru se vyvíjejí špatně. Po informaci, že sedmnáct policistů z motocyklů kolony Giro e-bike doprovázejících hlavní závod bylo pozitivně testováno, moje hlava ve skutečnosti není v závodě. Dvacet minut jsme před čtvrtečním startem s kolegy diskutovali, zda pokračovat. Necítíme se v bezpečí," prohlásil Thomas de Gendt, cyklista stáje Lotto Soudal, pro cyclingnews.com.

„Organizátor se snaží závod dostat do cíle za každou cenu. Ve srovnání s Tour de France nemám důvěru v pořadatele," uvedl belgický závodník startující na devatenácté Grand Tour.

Vedení týmu Education First v dopise zaslaném organizátorovi Gira a Mezinárodní cyklistické federaci vyzvalo k zastavení závodu nejpozději během volného pondělí.

Foto: Fabio Ferrari, ČTK/AP

Peter Sagan v nepříznivém počasí během 10. etapy Giro d´Italia.

Naproti tomu trojnásobný mistr světa Slovák Peter Sagan z formace Bora Hansgrohe je odhodlaný závod dokončit: „Jsem tady kvůli závodění. Nikoliv abych rozhodoval o organizaci."

Jos van Emden z Jumbo-Visma, týmu odstoupivšího ze závodu po pozitivním testu lídra Kruijswijka, pro cyclingnews.com uvedl, že před startem závodu v Palermu jeho tým sdílel hotelovou jídelnu nejen s dalšími čtyřmi či pěti týmy, ale rovněž s policisty a řidiči doprovodných motocyklů, neutrálními servismany společnosti Shimano. „A dokonce s běžnými hotelovými hosty. Byli jsme špatně chránění," uvedl pětatřicetiletý nizozemský závodník.

Podle pravidel Mezinárodní cyklistické federace vypracovaných pro závody v době pandemie přitom musí každý tým obývat separátní křídlo hotelu a mít vyhrazenou vlastní jídelnu. Řada týmů jako Bora Hansgrohe, Ineos Grenadiers, UAE Emirates či Trek Segafredo má z důvodů zajištění bezpečnosti pro své cyklisty speciální trucky, v nichž zajišťuje stravování pro své členy.

„Mám obavy kvůli svojí rodině. Slyšel jsem cyklisty v pelotonu kašlat. Já vím, je špatné počasí a některé etapy byly velice chladné, ale necítím se bezpečně," pronesl De Gendt.

Foto: Marco Alpozzi, ČTK/AP

Ani rouška nepomohla...Simon Yates byl prvním nakaženým cyklistou na Giru.

„Na Tour de France jsem se necítil ohrožený. Já si uvědomuji, že jde o spoustu peněz a sponzory, pro něž je důležité, abychom se dostali do Milána, kde je cíl. Je však nesmysl čekat na nařízení vládních činitelů, protože ta přijdou pozdě. V tuhle chvíli nemám koule, abych řekl, že nepokračuji. Ale možná už brzy to bude jinak," pronesl De Gendt.

Závod už kvůli pozitivním testům svých cyklistů opustily týmy Mitchelton Scott a Jumbo Visma, pozitivní výsledek testu měl i Michael Matthews ze Sunwebu, jehož formace však v závodě pokračuje. Stejně jako AG2R La Mondiale a Ineos Grenadiers, kde byli pozitivně testováni členové doprovodu.

Reklama