Hlavní obsah

Štybar obsadil v posledním závodu SP před MS čtvrté místo

HOOGERHEIDE

Cyklokrosař Zdeněk Štybar obsadil v posledním závodu Světového poháru před mistrovstvím světa, na němž bude za týden obhajovat titul, čtvrté místo. V nizozemském Hoogerheide dnes zvítězil Belgičan Niels Albert, jenž si pojistil celkový triumf v seriálu.

Článek

Pětadvacetiletý Štybar nastoupil do závodu dva dny po návratu ze soustředění na Mallorce, kde ladil formu na šampionát. Brzy po startu všem soupeřům ujel a vytvořil si až dvacetisekundový náskok, který si několik okruhů udržoval.

Útok na vítězství, jímž se chtěl před MS rozloučit se svým duhovým trikotem šampiona, mu však nevyšel. Zhruba tři okruhy před koncem se před něj při výměně kola dostali Albert a další belgický soupeř Kevin Pauwels, které už Štybar nedostihl.

V závěru ho navíc dojel zkušený Belgičan Sven Nijs a odsunul ho mimo stupně vítězů. Na vítězného Alberta ztratil nejlepší český cyklokrosař 37 sekund, Pauwels byl druhý o šest sekund.

"V druhé půlce mi nohy tolik nepracovaly a dělal jsem jednu chybu za druhou," uvedl na svém oficiálním webu Štybar. "Škoda, bylo by fajn odjet (na MS) do Sankt Wendelu s ještě větším sebevědomím, ale i tak jsem si to užil. Vždyť to byl možná můj poslední závod v duhovém dresu. Ale stále doufám, že v Německu obhájím titul. To by mou sezonu zachránilo," dodal Štybar.

Stejné pořadí jako v dnešním závodě je na prvních třech místech i v konečném pořadí seriálu. Obhájce Štybar sice první dva závody SP sezony vyhrál, ale protože čtyři díly vynechal kvůli zranění kolena a následné přípravě na MS, byl celkově jedenáctý.

Sedmnácté místo dnes obsadil Martin Zlámalík, dvaadvacátý byl Petr Dlask. Na 31. pozici se vrátil Radomír Šimůnek, jenž si před měsícem v závodu SP v Heusden-Zolderu zlomil klíční kost.

Mezi ženami vyhrála americká suverénka Katherine Comptonová, jež si připsala páté vítězství z pěti závodů, do nichž nastoupila. V hodnocení SP ji však o 10 bodů porazila Nizozemka Sanne van Paassenová, která na rozdíl od ní startovala ve všech sedmi dílech. Česká mistryně Kateřina Nashová dnes dojela pátá.

Reklama