Hlavní obsah

Bývalá paralympionička Van der Vorstová bude jezdit za Rabobank

HAAG

Bývalá paralympionička Monique van der Vorstová se po svém zázračném uzdravení dočkala profesionální smlouvy v přední cyklistické stáji Rabobank. Dvojnásobná držitelka stříbra z paralympijských her v Pekingu 2008 tak bude jezdit například po boku hvězdy Marianne Vosové.

Článek

Sedmadvacetiletá Van der Vorstová patřila k talentům pozemního hokeje, ale když si ve 13 letech podvrtnula kotník, doplatila na nepodařený operační zákrok. Noha jí otekla, zfialověla, byla studená, naplněná tekutinou a nadějná sportovkyně s ní nemohla pohnout.

Rok poté ztratila cit i ve druhé noze a skončila na vozíku. Ke sportu se ale brzy vrátila na handbiku, vozítku s třemi koly, které se pohání rukama. Brzy vyhrávala závody, v Pekingu si pak vyjela dvě stříbrné paralympijské medaile ze silničního závodu a časovky.

Minulý rok ale došlo k události, která jí opětovně převrátila život naruby a lékaři nad ní kroutili hlavou. Když do ní během tréninku na Mallorce narazil cyklista, začala ji sice nejprve bolet záda, musela přerušit trénink a rehabilitovat, ale posléze se jí právě během rehabilitace zničehonic vrátil cit do nohou.

"Patrně se uvolnilo zablokování a začal proces zotavování," uvedl její fyzioterapeut Christof Smit. Van der Vorstová už nepotřebovala vozík, začala opět chodit a cyklistice se mohla věnovat naplno, což jí vyneslo přesně rok poté, co se znovu postavila na nohy, vysněný kontrakt.

Dobře si uvědomuje, že vstup do profesionálního pelotonu nebude vůbec snadný, ale bere ho jako výzvu, na niž se moc těšila. "Musím začít od začátku, odspoda. Začínají tam ostatně všichni jezdci, ale věřím, že se dostanu na vrchol. Mým cílem pro první rok bude udržet se v pelotonu a dokončit v něm mezinárodní závod," prohlásila Van der Vorstová.

Týmový šéf Jeroen Blijlevens uvedl, že se jeho nová posila bude muset ještě učit, ale věří, že její přítomnost bude zároveň motivací pro ostatní. "Má správnou mentalitu, je psychicky silná. Jasně to ukázala ve své kariéře v různých sportech. Chce závodit a my ji v tom budeme podporovat," ujistil Blijlevens.

Reklama

Související témata: