Hlavní obsah

Netradiční, virtuální, s vizí do budoucna. I Král cyklistiky je letos jiný

Všechno je kvůli koronaviru jinak. A netradičně až v pátek 19. března bude znám vítěz 56. ročníku ankety Král cyklistiky za rok 2020. Nejen posun termínu, ale i podoba vyhlášení je z pochopitelných důvodů pandemie přizpůsobena epidemiologickým opatřením. Český svaz cyklistiky proto zvolil zcela nový koncept slavnostního večera.

Ondřej Cink a Petr Cerha zvou na Krále cyklistikyVideo: Český svaz cyklistiky

 
Článek

Král cyklistiky je anketa o nejlepšího českého cyklistu, vyhlašována Českým svazem cyklistiky ve spolupráci se sportovními novináři. Anketa se koná již od roku 1965 a cyklisté vyhlásili svého krále jako první u nás, ostatní sportovní odvětví se přidala až později. Historicky prvním vítězem se stal silniční cyklista Pavel Doležel, nejúspěšnějšími cyklisty v historii jsou bratři Pospíšilové, kteří zvítězili osmkrát, šestkrát dominoval Ján Svorada.

Na vlně virtuálna

Slavnostní vyhlášení se bude tentokrát předtáčet a celý pořad odvysílá Česká televize v pátek od 20:15 na programu ČT sport. Pandemická situace navíc neumožňuje klasické vyhlášení před velkým publikem s mnoha hosty a bohatým doprovodným programem, proto musel organizátor akce zvolit zcela odlišný formát večera oproti předchozím ročníkům. Snahou je, aby divák vnímal nejen jednotlivé úspěchy a ocenění českých reprezentantů za rok 2020, ale rovněž současné trendy nebo výhled do budoucnosti samozřejmě v návaznosti na olympijské hry v Tokiu, stejně jako na mladou nastupující generaci.

Foto: Český svaz cyklistiky

Vyhlášení ankety Král cyklistiky 2020 bude kvůli koronaviru netradiční.

Celý večer se ponese na virtuální vlně, kdy budou pomocí této technologie představeni všichni medailisté roku 2020, vyhlášeni a oceněni nejlepší ženy a muži ELITE i juniorky a junioři v jednotlivých disciplínách. Představen bude rovněž projekt virtuálního závodění, díky kterému si z „obývacích pokojů" mohou poměřit síly hobby jezdci s elitními závodníky. Aktuálním příkladem je virtuální seriál Českého svazu cyklistiky ŠKODA eCUP na platformě Rouvy, který vyvrcholí 25. března historicky prvním mistrovstvím České republiky v tomto cyklistickém odvětví.

Král s novou korunou

Až dosud byl korunován nový Král korunou, kterou vyrobil mezinárodní rozhodčí kolové Jaroslav Fafek, ale od letošního vyhlášení ji nahradí nová koruna. Ta vzešla ze soutěže studentů středních uměleckých škol a rozhodla o ní hlasující veřejnost na Facebooku z vybraných šesti finálových návrhů. Autorkou vítězného návrhu koruny je Julie Koh z 3. ročníku produktového designu na střední škole umění a designu v Brně a autorem uměleckého zhotovení je Milan Plavecký.

V rámci slavnostního večera Český svaz cyklistiky zároveň odhalí příběh vzniku nového loga svazu, které je moderní a pro všechny cyklistické kategorie také smysluplné. Nové logo je úzce spojeno také s novou vizí Českého svazu cyklistiky. Prezident ČSC Petr Marek společně se svým týmem připravil vizi budoucího směřování svazu, která nebude postavena jako dosud hlavně v rovině reprezentace a profesionálního sportu, ale s cílem zaměřit se mnohem více na širokou cyklistickou veřejnost.

Reklama