Hlavní obsah

Yates vyhrál předposlední horskou etapu Gira, třetí Bernal upevnil celkové vedení

Předposlední horskou etapu letošního Gira d'Italia vyhrál britský cyklista Simon Yates. Kolumbijec Egan Bernal dojel v 19. etapě po taktickém výkonu třetí a mírně zvýšil vedení v průběžném pořadí. Jan Hirt byl v náročném vrchařském testu čtrnáctý.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Brit Simon Yates vyhrál 19. etapu GiraVideo: sntv

 
Článek

O všem podstatném se podle očekávání rozhodlo v závěrečném devítikilometrovém stoupání na Alpe do Mera, kde končila etapa na Giru poprvé v historii. Třetí muž průběžného pořadí Yates nastoupil ze skupiny favoritů už sedm kilometrů před cílem a dojel si pro čtvrtý triumf na Giru v kariéře.

Bernal a jeho dva pomocníci z týmu Ineos Grenadiers na Yatesův útok nereagovali a pokračovali strojovým tempem. I když se zdálo, že v růžovém trikotu jedoucí Kolumbijec má potíže, jeho ztráta na Yatese příliš nenarůstala.

"Věděl jsem, že kluci z Ineosu si raději pojedou své tempo, takže jsem měl pocit, že mě dnes nechají jet. Také jsem něco četl od Egana na twitteru o tom, že pojedou spíš konzervativně. Takže jsem věřil, že mě nechají, a jakmile jsem zaútočil, věděl jsem, že jsem měl pravdu," řekl Yates. "Dal jsem do toho dnes všechno. Nebyla to nejtěžší etapa, ale závěrečný kopec byl hodně náročný," dodal vítěz.

Zhruba dva kilometry před cílem Bernal vytvořil dvojici společně s Portugalcem Joaem Almeidou a vydali se za Yatesem. Almeida v závěru Bernalovi ujel, ale pro lídra bylo podstatné, že setřásl druhého muže průběžného pořadí Damiana Carusa.

Yates si po 166 km dojel pro vítězství s náskokem 11 sekund před Almeidou, Bernal byl po defenzivním výkonu třetí s odstupem 28 sekund. Čtvrtého Itala Carusa porazil o čtyři sekundy a celkově před ním vede o 2:29 minuty. Třetí Yates ztrácí dalších 20 sekund.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Britský cyklista Simon Yates vyhrál 19. etapu GiraVideo: sntv

"Cítil jsem se dnes velmi dobře, stoupání se mi povedlo. Samozřejmě, Yates byl dnes nejlepší, ale se svou kondicí jsem spokojený. Doufám, že budu mít stejně dobré nohy i zítra a zůstanu v růžovém," řekl Bernal, jenž může vyhrát druhou Grand Tour po předloňské Tour de France.

Český vrchař Hirt dojel v těžké etapě s odstupem 3:23 čtrnáctý a zaznamenal své nejlepší umístění na letošním Giru. V průběžném pořadí se posunul na třicátou pozici.

Etapa byla upravena tak, aby se z pietních důvodů vyhnula výstupu na vrchol Mottarone, kde při nedělní havárii lanovky přišlo o život 14 lidí včetně devítiletého dítěte. Cyklisté se jednomyslně shodli, že veškeré prize money z etapy věnují rodinám obětí a jedinému přeživšímu, pětiletému chlapci.

Posledním horským testem před nedělní časovkou v Miláně bude sobotní etapa z Verbanie do Valle Spluga-Alpe Motta s třemi stoupáními.

Cyklistický etapový závod Giro d'Italia - 19. etapa: Abbiategrasso - Alpe di Mera (166 km):
1. S. Yates (Brit./BikeExchange) 4:02:55
2. Almeida (Portug./Deceuninck-Quick Step) -11
3. Bernal (Kol./Ineos Grenadiers) -28
4. Caruso (It./Bahrajn Victorious)
5. Vlasov (Rus./Astana-Premier Tech) oba -32
6. D. Martin (Ir./Israel Start-Up Nation) -42
7. Martínez (Kol./Ineos Grenadiers) -49
8. Bouwman (Niz./Jumbo-Visma)
9. Foss (Nor./Jumbo-Visma )
10. Bardet (Fr./DSM) všichni -1:25
...
14. Hirt (ČR/Intermarché-Wanty-Gobert) -3:23
Průběžné pořadí:
1. Bernal 81:13:37
2. Caruso -2:29
3. S. Yates -2:49
4. Vlasov -6:11
5. Carthy (Brit./EF Education-Nippo) -7:10
6. Bardet -7:32
7. Martínez -7:42
8. Almeida -8:26
9. Foss -10:19
10. D. Martin -13:55
...
30. Hirt -1:29:07

Reklama

Související témata: