Hlavní obsah

Cyklistický tým Astana bude v pelotonu i v příštím roce, opět s Vinokurovem

Vedení přední cyklistické stáje Astana potvrdilo, že přes nelehké období vstoupí kazašský tým i do příští sezony 2022 a bude součástí WorldTour. Oznámení přišlo v reakci na nedávné rozhodnutí firmy Premier Tech ze stáje odejít. Kanadská společnost je přitom jejím spolumajitelem a jedním z titulárních sponzorů. Do pozice týmového šéfa se vrací Alexandr Vinokurov.

Foto: Profimedia.cz

Cyklistická stáj Astana

Článek

Firma Premier Tech vstoupila do týmu před probíhající sezonou a pro stáj byla vítaným finančním posílením v období krize způsobené pandemií koronaviru. Důvodem náhlého odchodu mají být odlišné představy o vizi pro budoucí fungování týmu, podle některých spekulací je však za vším právě Vinokurov.

Bývalý úspěšný cyklista i dopingový hříšník byl dlouholetým generálním manažerem týmu Astana, který pomohl v roce 2006 založit. Z manažerské pozice byl však ve druhé polovině června pouhé dva dny před startem Tour de France na základě rozhodnutí správní rady sesazen. Kanadská společnost Premier Tech chtěla, aby odešel. A jakékoliv jeho zapojení do týmu bylo podle všeho hlavním bodem, na němž se obě strany nemohly dohodnout.

Budoucnost Astany má být nyní zajištěna a před sedmačtyřicetiletým vítězem olympijského silničního závodu v Londýně 2012 se otevřela nová šance. "Alexandr Vinokurov byl zpátky povýšen do pozice sportovního šéfa a pro sezonu 2022 bude zodpovědný za složení týmu i personálu a za jakákoliv rozhodnutí sportovního rázu," uvedla Astana.

Reklama

Související témata: