Hlavní obsah

Djokovič osočil Armstronga: Je hanbou sportu! Podvedl lidi na celém světě a měl by za to dlouho trpět

Přiznání bývalého cyklisty Lance Armstronga k dlouholetému užívání dopingu vzbuzuje po celém světě obrovský ohlas. Počínání nyní již zapovězené legendy se považuje za největší podvod v dějinách sportu. Tak to označují i mnozí současní vrcholoví sportovci, včetně světové tenisové jedničky Novaka Djokoviče.

Foto: Sport.cz

Novak Djokovič v utkání s Radkem Štěpánkem na Australian Open.

Článek

Dlouho očekávaný televizní rozhovor jedenačtyřicetiletého Texasana s Oprah Winfreyovou, v němž se dopingový hříšník poprvé veřejně přiznal, se vysílal právě v době, kdy srbský tenista hrál na Australian Open duel s Radkem Štěpánkem.

Zatímco Štěpánek litoval, že rozhovor, který považuje za jednu z největších událostí ve sportu v poslední době, nemohl vidět kvůli svému zápasu, Djokovič se o čas očekávaného rozhovoru nijak nezajímal.

„Vím jen, že se přiznal. Podle mě ale každý očekával, že to musí udělat, bylo by trapné, kdyby dál popíral tolik obvinění proti němu, protože mu byla jasně prokázána. Mají proti němu tisíce důkazů. Podle mě je ostudou sportu, že se v něm pohybují takoví závodníci, jako je on," obořil se do zostuzeného cyklistického velikána Djokovič.

"Podvedl celý svět"

„Podvedl sport jako takový. Svou kariérou a životním příběhem podvedl také mnoho lidí po celém světě. Podle mě by mu měli sebrat všechny tituly, protože tohle zkrátka není vůči ostatním sportovcům férové. Tohle není cesta jak být úspěšný. Měl by za své lži trpět celé roky," vzkázal Srb.

Tenisu se podobné skandály v poslední době spíše vyhýbají a podle Djokoviče funguje antidopingová síť v bílém sportu dobře, byť se praktiky dopingových komisařů zpřísňují, což tenistům někdy může komplikovat život. Nicméně přísnost považuje v tomto směru za správnou a férovou, protože se přistupuje ke všem hráčům stejně.

Cyklistika podle rodáka z Bělehradu ztratila důvěru fanoušků, a to i proto, že velké závody jsou vzhledem k lidským možnostem příliš náročné.

Ztratil důvěru v cyklistiku

„Sám jsem ztratil v cyklistiku důvěru. Dříve jsem se na ni přitom často díval. Fyzicky je ale asi nepřijatelné že mají tolik náročných závodů v tak krátkém období. Jezdit dvě stě mil nahoru dolů každý den na Giro D'Italia či Tour de France, to je nelidské," dodal Djokovič.

Reklama

Související témata: