Hlavní obsah

Loňský objev Tour Pinot ztrácí kvůli strachu z rychlosti

Před rokem skončil francouzský cyklista Thibaut Pinot na Tour desátý. Jezdec týmu FDJ ve dvaadvaceti vyhrál jednu horskou etapu a celá Francie si mnula ruce, jaký excelentní závodník jí roste. Realita roku 2013? Do úterní etapy vyrazil jako 47. jezdec průběžného pořadí s mankem přes půl hodiny.

Foto: Laurent Rebours, ČTK/AP

Francouzský objev loňské Tour de France Thibaut Pinot

Článek

Řada expertů výbuch lídra FDJ nechápe. Důvod je však prostý: má strach při těžkých sjezdech. „Někteří lidé se bojí pavouků nebo hadů, já mám strach z rychlosti. Je to fobie," přiznal Pinot.

V sobotní první pyrenejské etapě ztratil 6 minut, v neděli dalších 25. Přijel do cíle v poslední skupině se sprintery a v očích měl slzy. „Když jsem viděl, že se ve sjezdu nejsem schopen udržet ani zadního kola Marka Cavendishe, ptal jsem se sám sebe: Co proboha dělám na Tour? A bleskově jsem si odpověděl, že tu nemám místo," řekl v rozhovoru pro deník L´Equipe.

„Je to pro mě velmi smutná situace. Jsem z toho zklamaný nejvíc ze všech. Vůbec nevím, jestli budu schopen se přes tohle trauma přehoupnout. Někdy je to lepší, jindy horší," prozradil cyklista, který byl letos čtvrtý na etapovém závodě Kolem Švýcarska a osmý Kolem Katalánska.

Během nedělní etapy s pěti kopci trpěl jako zvíře. „Můj jediný cíl byl přežít. Bohužel s tím asi nic nenadělám. To je prostě život, to je cyklistika," pokrčil rameny. Jeho fobie z rychlosti údajně sahá už do dětství, kdy utrpěl pád při sjezdu z kopce. „Je nejistý v zatáčkách, neumí je projíždět. Díky tomu je pomalejší a daleko víc riskuje," uvedl jeho stájový kolega Laurent Mangel. „Je to blok v hlavě, který se někdy uvolní a jindy ne. Třeba to v Alpách bude lepší," doufal Pinot.

Reklama