Hlavní obsah

Kittel králem spurtů na Tour, Kreuziger je dál pátý

Jan KrůtaSport.czPrávo

Ani Cavendish, ani Sagan, ani Greipel, ale Marcel Kittel je zatím dosavadním králem sprinterů na 100. ročníku Tour de France. Německý cyklista stáje Argos-Shimano ovládl hromadný dojezd 10. etapy v bretaňském Saint-Malo před krajanem Greipelem a Cavendishem a slavil druhé vítězství.

Foto: Jacky Naegelen, Reuters

Německý cyklista Marcel Kittel projíždí vítězně cílem 10. etapy slavné Tour de France.

Článek

Roman Kreuziger přijel v hlavním poli na 28. místě ve stejném čase jako vítěz a před středeční časovkou na 33 kilometrů drží průběžnou pátou příčku. „Foukal poměrně silný vítr a zase tak rovinatá etapa to nebyla, protože jsme nastoupali skoro 1600 metrů," řekl Kreuziger.

Hned kilometr a půl po startu odjela z pelotonu pětice závodníků, kde byli Španělé Oroz, Mate, Francouz Cousin, Simon a Nizozemec Westra. Peloton je držel maximálně na pět minut a šest kilometrů před cílem byl nejdelší únik letošní Tour zlikvidován zejména díky zvýšenému úsilí týmů s elitními sprintery.

Vpředu jeli až do samého závěru i závodníci týmu Saxo-Tinkoff. „Konec byl dost nebezpečný, tak jsme chtěli eliminovat nebezpečí pádu," vysvětlil Kreuziger.

Dojezd poznamenal pád

Na posledních dvou kilometrech rozjeli Greipelovi vlak jezdci týmu Lotto, ale doslova na pásce se přes něj o pár centimetrů dostal Kittel. Poslední metry poznamenal pád Nizozemce Toma Veelerse, který rozjížděl spurt Kittelovi. Do Veelerse strčil ramenem Cavendish a jezdec týmu Argos-Shimano skončil na zemi. Jako zázrakem přes něj nespadl nikdo další.

Někteří závodníci v tom viděli úmysl, jiní se postavili za Cavendishe. „Jel jsem kolem něj, dotkli jsme se lokty, on spadl. Úmysl v tom nebyl, ale každopádně se omlouvám. Doufám, že je v pořádku," uvedl Mark Cavendish. Rozhodčí jeho manévr nevyhodnotili jako záměrný.

„Nedovedu si představit, že by do něj Mark strčil schválně. Ty závěry jsou prostě hektické, je to pokaždé boj o pozice. A pády k tomu občas patří," reagoval Kittel. „Vůbec jsem nevěděl, co se stalo za mnou, o pádu Toma jsem se dozvěděl až po dojezdu. Je velká škoda, co se mu stalo, ale snad to bude ok," dodal.

Kittel tak už podruhé na Tour využil pádu v pelotonu v samém závěru. Ovládl i úvodní etapu na Korsice, kde byly navíc problémy se zapasovaným autobusem stáje Orica-GreenEdge v cíli. „Jsem strašně šťastný, že jsme vyhráli podruhé a zažíváme extrémně úspěšnou Tour. Musím poděkovat klukům z týmu za fantastickou práci a moc se těším na další rovinaté etapy tohoto týdne," přiznal jezdec stáje Argos-Shimano.

Cyklistický etapový závod Tour de France:
10. etapa: Saint-Gildas-des-Bois - Saint-Malo (197 km):
1. Kittel (Něm./Argos-Shimano) 4:53:25
2. Greipel (Něm./Lotto)
3. Cavendish (Brit./Omega Pharma-Quick-Step)
4. Sagan (SR/Cannondale)
5. Bonnet (Fr./FDJ.fr)
6. Kristoff (Nor./Kaťuša)
7. Dumoulin (Fr./AG2R)
8. Reza (Fr./Europcar)
9. Van Poppel (Niz./Vacansoleil)
10. Rojas (Šp./Movistar),
...28. Kreuziger (ČR/Saxo-Tinkoff) všichni stejný čas.
Průběžné pořadí:
1. Froome (Brit./Sky) 41:52:43
2. Valverde (Šp./Movistar) -1:25
3. Mollema -1:44
4. Ten Dam (oba Niz./Belkin) -1:50
5. Kreuziger
6. Contador (Šp./Saxo-Tinkoff) oba -1:51
7. Quintana (Kol./Movistar) -2:02
8. D. Martin (Ir./Garmin) -2:28
9. Rodríguez (Šp./Kaťuša) -2:31
10. Costa (Portug./Movistar) -2:45.

Reklama