Hlavní obsah

Budu jen běhat, abych se nevrátil tlustý, říká Kulhavý před dovolenou. Kolo při ní úplně vynechá

Praha

Titulem mistra světa v maratónu horských kol vyšperkoval Jaroslav Kulhavý letošní rok, který měl jinak k ideálnímu scénáři olympijského šampióna z Londýna daleko. „Sezónu jsem si představoval líp, ale šampionát v maratónu byl mým cílem a je super, že jsem získal zlato,“ přemítá 29letý biker na prahu začínající přípravy.

Foto: Radek Malina

Jaroslav Kulhavý před zázemím týmu Specialized Racing.

Článek

Sezóna už je dávno minulostí. Jaký je váš aktuální program?

Pořád jsem absolvoval udržovací tréninky, abych si mohl dát volno. V pondělí totiž letím na týdenní dovolenou, pak ještě bude následovat krátká regenerace a následně se znovu vrhnu do tréninku. Velké volno neplánuju kvůli zranění ze začátku letošního roku.

Můžete prozradit, jak vypadají udržovací tréninky olympijského šampióna?

Tři hodiny na kole jsou standard. Je to hodně hrubé, žádné rozjetí a vyjetí. Jen skočím na kolo a jedu intenzivně. Nikde se nevozím, nesprintuju. Jen udržení síly a vytrvalosti. V sezóně člověka daná příprava nikam neposune, ale v tomhle období jde o nejlepší variantu.

Je standardní začínat s tréninkem tak brzy?

V únoru jsem měl zlomenou čéšku a šest týdnů byl mimo. Fyzicky jsem odpočinutý. A chci taky něco udělat dopředu, kdyby v zimě přišla nějaká nemoc, abych neměl ztrátu v přípravě. Nechtěl jsem pět týdnů ležet, a pak se dva měsíce dostávat do ideální pohody.

I dovolená tedy bude vyplněna sportem?

Letím na Tenerife, kde má být pěkné počasí a chci se tam podívat na tréninkové možnosti pro vysokohorské soustředění. V klidu si všechno obhlédnu, kolo zůstane doma. Vezmu si jen boty na běhání, abych se nevrátil moc tlustý. Po návratu ještě vyrazím doma na hory kvůli aktivní regeneraci. Budu chodit na túry, zapojím posilovnu. A pak se vrhnu do přípravy.

Vstoupíte do ní s vyřešenými zdravotními problémy s dýcháním i novou smlouvou, která vám dá klid?

Kontrakt u Specialized Racing jsem prodloužil o rok s roční opcí. Je jisté, že minimálně do olympijských her v Riu zůstanu u horských kol. Problémy s dýcháním ještě stoprocentně vyřešené nejsou. Ještě ve čtvrtek jsem byl u docenta Koláře. Řeší se, jestli jde o zánětlivé nebo alergické potíže. Ale trénovat můžu normálně. Problémy mám jen v absolutně nejvyšších intenzitách při závodě. Možná budu muset zažádat cyklistickou federaci o možnost užívání nějakého dýchacího spreje či případně prostředku proti alergii. Ale to je formalita.

Když se ohlédnete za výsledky z letošního roku a pominete titul mistra světa v maratónu, asi není složité hledat motivaci pro další sezónu, že?

Chci se vrátit do top pět v závodech Světového poháru. Letos jsem skončil třináctý celkově a vůbec nebyl na stupních vítězů, což není uspokojivé. Před olympiádou je důležité získat dobrou pozici a vyhrát nějaký závod, abych šel do olympijského roku s vírou, že můžu zlato obhájit. Tím vlastně pomalu začne i příprava na Rio. A taky se po dvou letech vrátím s Christophem Sauserem na etapový závod horských kol Cape Epic, který chceme vyhrát.

Co vás tedy v nadcházejících měsících čeká z pohledu obhajoby zlaté medaile z Londýna?

Určitě obhlídka trati. A budu zkoušet modely přípravy na závod, což nejde nechat až na olympijský rok. Už to mám v hlavě. Bez ohledu na výkonnost jsem obhájce zlata, tudíž je na mě určitý tlak. Nechci nic podcenit.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.