Hlavní obsah

S přilepenou protézou letěl za triumfem. Podívejte se, jak Štybar zastínil hvězdy

Radek MalinaPrávo

Radost z vítězství si naplno užívá český cyklista Zdeněk Štybar. Po loňské sezóně hrůzy plné zranění v sobotu ovládl toskánskou klasiku Strade Bianche: "Je to největší triumf mojí kariéry na silnici. Řadím ho na úroveň vítězství na cyklokrosovém mistrovství světa v Táboře."

Štybarův triumf na italské klasice.

 
Článek

Borec stáje Etixx-Quick Step přitom startoval na slavné jarní klasice poprvé. „Na prašných cestách foukal silný vítr z boku, docela to padalo. Já si ale závod užil. I proto, že mě tým určil jediným lídrem, což mě strašně potěšilo. Kluci mě dovezli až padesát kilometrů před cíl, pak už jsem to vydržel," líčil Štybar skromně na svých webových stránkách.

V závěru hýřil aktivitou. „Cítil jsem se skvěle. Nejprve jsem odjel s Valverdem a Saganem, ale to bylo moc brzy. Pak se vytvořila skupina, ve které docházelo k přirozené selekci. Bylo mi jasné, že rozhodne poslední kopec," vyprávěl Štybar. V závěrečném stoupání zaútočil ze třetí pozice Van Avermaet, ale Štybar skvěle reagoval. „Pro mě byl cíl právě na konci kopce. Věděl jsem, že když tam budu první, na náměstí už mi výhru nikdo nevezme," líčil devětadvacetiletý cyklista svou taktiku. Když proletěl cílem, byl v euforii.

Největší problém? Zuby

„Dokázal jsem si, že po všech problémech jsem zpátky. Závod jeli všichni nejlepší klasikáři, takže je to velká vzpruha před dalšími závody," říkal Štybar, jemuž se přitom problémy nevyhnuly ani před sobotním startem.

Uvolnila se mu totiž zubní protéza, kterou má po loňských pádech. „Při kempu na Mallorce mi vypadávaly stehy po implantátech a teď jsem měl pocit, že mi vypadne celý můstek, na kterém mám přední zuby. Naštěstí jsme našli zubaře, který mi protézu přilepil," smál se Štybar.

Reklama

Související témata: