Hlavní obsah

OBRAZEM: Cyklisty málem smetl vlak! Peloton v klasice Paříž-Roubaix riskoval životy

Wallers
Aktualizováno

Touha po úspěchu v nejslavnější klasice Paříž-Roubaix byla tak velká, že někteří cyklisté málem riskovali svůj vlastní život, jen aby projeli skrz padající závory dříve, než vysokorychlostní vlak TGV. Peloton nečekaně rozdělila projíždějící souprava, k žádné tragédii naštěstí nedošlo.

Foto: Profimedia.cz

Riskantní manévr několika cyklistů na železničním přejezdu.

Článek
Fotogalerie

Fenomenální úspěch v nedělním závodě zaznamenal Zdeněk Štybar, který dojel druhý a nestačil jen na vítězného Němce Degenkolba. Zhruba 85 kilometrů před cílem se však odehrála dramatická scéna, když projíždějící vlak „roztrhl" peloton a při záběrech, jak někteří cyklisté projíždí pod padajícími závorami, zamrazí.

„Je to nejkrásnější závod na světě, škoda, že to pokazí takové potíže s projíždějícím vlakem," utrousil francouzský šampión Arnaud Demare. Právě on společně s dalšími jezdci těsně projel závory předtím, než se okolo prohnala vlaková souprava. „Bylo to nebezpečné, ale mělo to být lépe vyřešeno. Bylo to vážně o fous," přiznal Demare.

Nebylo to poprvé, co vlak narušil cyklistický závod. Policisté ještě před závorami zastavili zbytek pelotonu a organizátoři poté závod zpomalili, aby zbytek cyklistů dohnal nečekanou ztrátu. Podobný incident se v klasice Paříž-Roubaix stal i minulý rok, postihl však pouze osm jezdců v úniku. Cyklistům, kteří přejeli přejezd a riskovali život, hrozila diskvalifikace, k té však organizátoři nesáhli. Naštěstí se nikomu nic nestalo.

Nicméně celý incident může mít i dohru, protože francouzské dráhy podaly trestní oznámení na neznámého pachatele. "Několik jezdců záměrně projelo železničním přejezdem v Wallers v rozporu se všemi bezpečnostními předpisy. Toto velmi vážné a nezodpovědné porušení, které mohlo skončit tragicky, viděly živě miliony televizních diváků," uvedla v prohlášení železniční společnost SNFC.

Reklama

Související témata: