Hlavní obsah

Belgičtí cyklokrosaři jsou opět největšími favority MS

ZEDDAM

Belgičtí cyklisté jsou stejně jako v minulých letech největšími favority světového šampionátu v cyklokrosu. V nizozemském Zeddamu, kde se o světové medaile o víkendu jede, budou usilovat v hlavní kategorii elite už o šestý titul za sebou. K adeptům na narušení belgické nadvlády patří i český reprezentant Petr Dlask.

Článek

Belgičané těžko hledají rovnocenné konkurenty a bylo by velké překvapení, kdyby se na 57. MS nechali připravit o nejcennější medaili. Na tu všam může pomýšlet i Petr Dlask. V sezoně vyhrál osm z deseti závodů světového poháru Sven Nijs a zbývající výhry vybojovali jeho belgičtí kolegové Erwin Vervecken a Bart Wellens. Trenér českých reprezentantů Petr Klouček však přesto tvrdí, že na MS tentokrát Belgičané tak suverénní nebudou.

"Na medaili může myslet reálně minimálně osm jezdců a mezi nimi je i Petr Dlask. V sezoně byl při Světovém poháru třikrát na stupních vítězů a za výsledky v průběhu sezony by si medaili zasloužil," řekl novinářům český trenér. Vedle trojice jmenovaných Belgičanů a Dlaska favorizuje domácí jezdce De Knegta a Groenendaala, Francouze Moureye a Gadreta a Itala Franzoie.

Trať našim vyhovuje

Okruh a trať by prý českým jezdcům měly vyhovovat. "Zatím je to zmrzlé a hodně rychlé. Na takovém podkladu by se měli (Radomír) Šimůnek, (Martin) Bína i (Kamil) Ausbuher cítit velmi dobře. Dlask by asi uvítal těžší a bahnitější trať, ale mnohokrát ukázal, že i na rychlých okruzích se umí prosadit mezi nejlepší," řekl Klouček.

Podle jeho mínění jsou vyhlídky českých závodníků přibližně stejné jako v posledních letech. "Bylo by dobře, kdyby to někomu vyšlo, ale do desítky mohou být všichni čtyři," řekl Klouček optimisticky. Vzhledem k dlouhé cílové rovince by však podle něj mohlo dojít na velké taktizování. "Na trati je však i těžký výběh a po něm dost prudké stoupání, přesto si myslím, že to nebude extrémně těžký závod," dodal Klouček.

Štybar obhajuje zlato

Už v sobotu se na start postaví junioři a závodníci do 23 let, což jsou kategorie, v nichž čeští jezdci v posledních letech jen málokdy chyběli na stupních vítězů. Před rokem v německém St. Wendelu zvítězil Zdeněk Štybar před Šimůnkem závod třiadvacítek. Právě Štybar je zřejmě největší medailovou nadějí českých barev na letošním šampionátu, mezi juniory má nejvyšší ambice David Menger.

Předehrou hlavního nedělního závodu elite bude start ženské kategorie, v ní však české barvy kvůli slabé výkonnosti závodnic zastoupení mít nebudou.

Program mistrovství světa:
Sobota 28. ledna:
11:30 - junioři, 14:30 - jezdci do 23 let.
Neděle 29. ledna:
11:30 - ženy, 14:30 - elite

Reklama