Hlavní obsah

Cyklista Zlámalík dostal za doping nízký trest, odborník se diví

PRAHA

Jen půl roku nesmí závodit cyklokrosař Martin Zlámalík, kterému odběr z 19. listopadu prokázal čtyřnásobné překročení povolené hranice efedrinu v moči. Zlámalíkovi přitom hrozil dvouletý trest. Předseda disciplinární komise Miloš Kvasnička při verdiktu přihlédl k polehčujícím okolnostem. Šéf exekutivy Antidopingového výboru ČR Jan Chlumský však žádné nezaznamenal.

Článek

Zákaz závodních startů vyprší třiadvacetiletému Zlámalíkovi 8. července, v září může zahájit další cyklokrosovou sezónu. Trest prakticky nepocítí. Pouze se nemůže zúčastnit jarních silničních závodů. Cyklokrosaři je sice považují za kvalitní přípravu na hlavní sezónu, ale ta se dá nahradit tréninkem. A Zlámalík samozřejmě může trénovat dál.

Jezdec Authoru ani nedostane od svého týmu pokutu, ačkoli šéf stáje Martin Havlena před časem prohlásil opak, pokud se Zlámalíkovi prokáže úmyslné dopování. Havlena si však myslí, že nález 40 mikrogramů efedrinu v jednom mililitru moči závodníka takovým důkazem není. Pravidla přitom povolují pouze 10 mikrogramů. "Jsem stoprocentně přesvědčený, že Zlámalík nedopoval úmyslně. Jsem dalek toho, abych hledal výmluvy typu: někdo mu něco přimíchal do jídla, ale přesto tady nehraje spousta věcí," řekl Havlena. "Pracují pro nás odborníci, jejichž úkolem je přijít nato, jak se efedrin do těla závodníka dostal. Až to budeme vědět, vydáme prohlášení," dodal šéf týmu Author.

Tým závodníkovi věří

Také trenér týmu a současně reprezentační kouč Petr Klouček svému svěřenci věří. "Martina znám, rozhodně nedopoval úmyslně. V Authoru se nikdy nedopovalo a dopovat nebude," říká rozhodně Klouček. Disciplinární komise v čele s Milošem Kvasničkou (pozn. nezaměňovat s bývalým reprezentantem, pouhá shoda jmen) vyslechla závodníka i členy realizačního týmu a vyřkla ortel. "Jejich argumenty byly natolik přesvědčivé, že jsme rozhodli tak, jak jsme rozhodli," uvedl Kvasnička. O jaké konkrétní argumenty šlo, však Kvasnička odpovědět nedokáže.

"Argumenty byly možná silné pro pana Kvasničku, ale ne pro nás," říká Jan Chlumský, šéf exekutivy AV ČR, který byl na jednání disciplinární komise přítomný. "Nepadl jediný důkaz, který by vysvětloval, jak se efedrin do těla závodníka dostal. Slyšeli jsme slova o tom, že nález byl tak velký, že mu dokonce měl ve výkonu bránit. To je opravdu úsměvné," dodává Jan Chlumský.

Dvojí metr

"Na loňském mistrovství republiky silničářů v Hořicích měl Jakub Svoboda  po elitním závodě také pozitivní nález efedrinu a disciplinární komise mu zastavila činnost na dva roky. Jeho moč obsahovala 20 mikrogramů efedrinu na jeden mililitr moče, šlo tedy o poloviční koncentraci než v případě Zlámalíka," objasňuje Chlumský.

Mezi cyklisty panuje přesvědčení, že efedrin umí zakrýt účinné EPO vytvářející červené krvinky. Pokud by to byla pravda, Zlámalíkův nález by se rázem dostal do jiného světla. Proč by jinak bral efedrin v sobotu na méně významném závodě, když v neděli startoval ve světovém poháru? Teorie o schopnostech efedrinu zakrývat EPO by to vysvětlovala. "Je to jen pověra, že to efedrin dokáže," říká Martin Havlena. "Zlámalíkovo údajné dopování opravdu nemá logiku," dodává šéf Authoru. Co na to odborník? "Na devadesát pět procent vylučuji, že by efedrin uměl EPO zakrýt. Kdysi se spekulovalo, že umí překrýt také anabolika, ale nic takového se neprokázalo. Myslím si, že je to jen pověra, která se ovšem může mezi sportovci stále šířit," dodává Chlumský.

Dopuje se i v 3. lize

Proč tedy Zlámalíkovi našli po odběru z 19. listopadu v moči tak  velké množství efedrinu? Vždyť závodník mohl předpokládat, že půjde na dopingovou kontrolu.  "Proč by dopoval na méně významném závodě, když druhý den jel světový pohár?" znovu zdůrazňuje šéf Authoru Martin Havlena. "Do hlavy sportovcům nevidíme. Neznáme přesné důvody, proč zrovna na tom kterém závodě vzali doping. Dopuje se v daleko nižších soutěžích, třeba ve třetí fotbalové lize. Podstatný je objektivní nález," říká Chlumský.

Je možné, že organismus Zlámalíka vytvořil efedrin "náhodou" nebo z jiné neškodné látky? A že závodník doplácí na nějakou anomálii svého metabolismu? "Nález byl tak velký, že to vylučuji," tvrdí Chlumský.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články