Hlavní obsah

Sagan pobláznil Teplice. Lidi byli super, rozplýval se šampión, jehož zbrzdil defekt

Teplice

Teplice byly na nohou. Město na severu Čech pobláznil úřadující mistr světa v silniční cyklistice Peter Sagan, který zde v sobotu odpoledne absolvoval druhý díl Českého poháru horských kol. Trať v lázeňském parku obsypalo několik tisíc lidí, což je mnohonásobně více, než je obvyklé. Šestadvacetiletý rodák ze slovenské Žiliny projel cílem po zadním kole jako čtvrtý v pořadí.

Exhibiční průjezd cílem v podání Petera SaganaVideo: Radek Malina, Právo

 
Článek
Fotogalerie

„Nespadnul jsem, neudělal technickou chybu a rameno pohmožděné minulý týden při pádu během závodu v Grazu mě nebolelo. Moc jsem si to užil. Lidé byli fantastičtí. Zdejší okruh mi seděl více než ten v Rakousku," usmíval se Sagan, když rozdával podpisy nekonečnému zástupu fanoušků.

Diváci byli z šestadvacetiletého šampióna v silniční cyklistice nadšení. Ještě těsně před startem rozdával za slunečného odpoledne podpisy dychtivým fanouškům, kteří následně Sagana mohutně povzbuzovali a hnali ho za skvělým výsledkem. Borec s číslem 71 byl po prvním kole v čele závodu, jenže následně se propadl, když jej v třetím z osmi okruhů dlouhých 4400 metrů postihl defekt předního kola.

„Ve sjezdu na asfaltu jsem musel hodně opatrně, abych nesundal gumu. Další sjezd jsem dokonce sesedl a kolo vedl, pak do kopce jsem jel jen volně. Před defektem jsem byl první, když jsem začal měnit kolo, tak šestý. Ztratil jsem hodně sekund. I proto je čtvrté místo super," hodnotil Sagan.

Zpestřil si program

Kolem trati jej v dresech týmu Tinkoff, za který nastupuje v pelotonu, hnalo množství krajanů zahalených do slovenských vlajek. Nechyběly transparenty na podporu největší sportovní slovenské ikony současnosti.

Když se Sagan blížil do cíle, zvedl bike na zadní kolo a levou rukou zdravil diváky. „Lidé byli super. Diváci povzbuzovali celý závod, prostě paráda. Moc jsem si to užil. Je to jiné, než na silnici, protože tady se lidé mohou přemisťovat podél okruhu. Prostě zábava," rozplýval se cyklistický fenomén.

Ještě více, než hodinu po dojezdu závodu, rozdával trpělivě fanouškům před svým obytným vozem kartičky, pózoval pro společné fotografie a podpisoval dresy. „Byl jsem tu za zábavou. Měl jsem kolem sebe své lidi, camper. Prostě fajn víkend, jímž jsem si zpestřil program před cestou na závod Kolem Kalifornie," vykládal Sagan, jenž si bodovaným umístěním zajistil možnost startovat na biku v Riu.

„Ještě je moc brzy, abych se rozhodoval o účasti na olympiádě. Tamní trať pro silniční závod je pro mě moc těžká. Zřejmě tam na start vůbec nenastoupím," komentoval slovenský cyklista možnost startu pod pěti kruhy.

Reklama

Související témata: