Hlavní obsah

Start v Riu? Vůbec v něj už nevěřím, přiznala Sáblíková

Hodonín

Martina Sáblíková přiznala, že už nevěří ve zvrat v případu své zamítnuté účasti v cyklistické časovce na olympijských hrách v Riu. Přestože v září vyjela místo v olympijské časovce devátou příčkou v redukovaném pořadí na světovém šampionátu v Richmondu, další podmínky účasti pod pěti kruhy nesplňuje. Podle cyklistického svazu i kvůli spornému výkladu pravidel.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Martina Sáblíková vyhrála v Hodoníně časovku jednotlivkyň na mistrovství České republiky a Slovenska.

Článek
Fotogalerie

"Musím říct, že mi moc dobře není. Naděje umírá jako poslední, ale já už vůbec nevěřím," připustila Sáblíková v rozhovoru s novináři po čtvrteční časovce na mistrovství republiky, kterou opět vyhrála. A to i přesto, že psychicky na tom není optimálně.

"Člověk to má v hlavě. Připravuju se na to průběžně několik let a po té poslední sezóně hodně kvalitně. Mám najeto asi nejvíce, co jsem kdy měla. Navíc za tři měsíce, jinak bych měla tolik až někdy v září," připomněla Sáblíková s tím, že se snaží najít na všem alespoň nějaká pozitiva.

"Hrozně mi pomáhá, že jsem alespoň dobře připravená na zimu, ale samozřejmě jsem celou dobu myslela na tu cyklistiku a start v Riu," podotkla Sáblíková, trojnásobná olympijská vítězka v rychlobruslení.

Netají, že je pro ni v těchto dnech těžké se na cokoli soustředit, včetně tréninku. "Nijak jsem se netajila tím, že první den poté, co jsme se dozvěděli, že bych neměla jet do Ria, jsem na tréninku vůbec nebyla. Nevěděla jsem, co se děje. Druhý den jsem si pak naložila o to víc. Je to pořád hrozně těžké," prohlásila Sáblíková.

Do poslední chvíle se bude připravovat naplno

Pomáhá jí však postoj okolí, a to včetně jejího týmu. "Připadá mi, že nikdo z lidí okolo mě to nevzdává. Připadá mi, že všichni věří daleko více než já, což mi moc pomáhá. Ale je to hrozně těžké s tím vědomím, že se připravujete na něco, co možná nebude," uvedla Sáblíková.

Přesto přislíbila i Českému olympijskému výboru, že se do poslední chvíle bude připravovat naplno. Tedy stejně jako v případě, že by do Ria měla jet. "Na tom se nic nemění. I ve chvíli, kdy jsem se to dozvěděla, tak jsme odjeli na soustředění do Itálie, také časovku do vrchu jsem odjela podle plánu. Vše probíhá, jak mělo. Vše je na 100 procent. Uvidíme, zda se to neotočí," řekla Sáblíková.

Konkrétního viníka celé nezáviděníhodné situace, do níž se dostala, nechce zatím jmenovat. "Tohle vyjádření si nechám zatím v hlavě. Nerada bych řekla něco, co by mě pak mohlo mrzet. Uvidíme, co bude, nechám si to projít hlavou. S horkou hlavou se nemá nic řešit, takže já si ještě počkám," podotkla Sáblíková.

Pokud nedojde ke zvratu, nejvíce ze všeho by ji mrzelo, že nezažije atmosféru, která sportovní svátek planety provází. Přestože byla již třikrát na zimní olympiádě. "Nezažiju to, co se dá na OH zažít; atmosféra, lidi kolem, samotný závod... To jsou zážitky, pro které to sportovec dělá. To mě na tom mrzí nejvíc," litovala Sáblíková.

O jakési náhražce, startu na světovém šampionátu v Kataru, kde by v polovině října mohla dokázat, že patří mezi širší světovou špičku a dát tak ráznou odpověď na neúčast v Riu, zatím nepřemýšlí. "Teď na to nemám vůbec myšlenky. Mistrovství světa je samozřejmě skvělý závod, zase nějaká další motivace, ale olympiádu mi to nevynahradí," uzavřela posmutněle Sáblíková.

Reklama

Související témata: