Hlavní obsah

Jsou důležitější věci než obhájit titul, věděl novopečený otec Bárta

Hodonín

Obhájce titulu Jan Bárta popáté za sebou časovku při cyklistickém mistrovství republiky na silnici neovládl. Na padesátikilometrovém okruhu v okolí Hodonína obsadil druhou příčku, za překvapivým vítězem Leopoldem Königem zaostal o necelých osm vteřin.

Foto: Jan Brychta, ČTK

Jan Bárta (se synkem v náruči) na stupních po druhém místě v mistrovské časovce v Hodoníně. Uprostřed vítězný Leopold König, vpravo Petr Vakoč.

Článek
Fotogalerie

Ten si tak v sezóně, v níž ho zpočátku provázely zdravotní problémy, zajistil účast na olympijských hrách v Riu. „Snad to bude skutečně realita. Tamní trať by mi seděla," usmíval se König, který ani před časovkou nebyl úplně fit. „Trochu mě sužovaly průdušky, ale chtěl jsem za každou cenu šampionát jet. Snažil jsem si časovku i v tom úmorném vedru užít. Včetně té bolesti, kterou přináší. Poprvé v kariéře jsem vyhrál domácí šampionát, snad se tím sezóna pro mě v dobré obrací," věřil.

Bárta, který je na Slovácku doma, netajil zklamání. „Není ale velké. Jsem novopečený otec, a tak vím, že mít zdravé dítě je mnohem důležitější než být s malou ztrátou stříbrný. Už se těším na Tour, tam si třeba spravím náladu," doufal.

Vysvětlil, proč odstartoval zhruba o dvě vteřiny později, než měl. „Zřejmě se mi zpozdily hodinky. Přípravu jsem dokončoval ve velkém chvatu. Na celkový výsledek to ale vliv rozhodně nemělo," byl Bárta přesvědčený.

Připustil ovšem, že na trať vyrazil trochu nervózní. „Vždyť pocházím z nedalekých Sobůlek a všude jsem před závodem potkával spoustu známých, kteří se chtěli se mnou pozdravit. Trochu mě to rozptýlilo, ale pro fanoušky se přece cyklistika dělá," zaculil se.

Reklama