Hlavní obsah

Zamluvil chalupu, aby měl klid. Po operaci chce český klenot Kulhavý z Vysočiny medaili

Radek MalinaSport.czPrávo

V nadživotní velikosti hledí z billboardů po celé republice, na Vysočině pak v menším provedení takřka z každého sloupu. Jaroslav Kulhavý, úřadující olympijský šampión, je tváří mistrovství světa horských kol, jež včera začalo v Novém Městě na Moravě. I přes zlomeninu ruky, kterou utrpěl začátkem března. Fanoušci jsou z hvězdy ve varu.

Foto: Michal Červený

Český reprezentant Jaroslav Kulhavý při tréninku před mistrovstvím světa v Novém Městě na Moravě.

Článek

Rodák z Ústí nad Orlicí je modlou pro příznivce a tudíž klenotem k nezaplacení pro organizátory. Když Nové Město na Moravě získalo práva na pořádání šampionátu, stal se Kulhavý tváří akce.

Program na míru

Dokonce i program sestavovalo vedení podle přání jednatřicetiletého borce. „Kdyby se štafeta místo ve čtvrtek jela v pátek, nenastoupil bych. Nezapadalo by to do mého programu směřujícího k nedělnímu závodu elity," přiznal Kulhavý. Organizátoři samozřejmě vyšli české bikerské ikoně vstříc. Start olympijského šampióna je zárukou přítomnosti tisíců fandů.

Pětkrát v minulosti Vysočina Aréna hostila závod světového poháru. Kulhavý byl vždy středem zájmu. Když v roce 2012 vyhrál olympijské hry v cross country, jeho popularita raketově vystřelila. Každý domácí start byl pro rodáka z Ústí nad Orlicí odměnou i očistcem. Ať vyhrál, jako v letech 2011 a 2015, nebo končil v poli poražených, byl mezi fanoušky nejžádanějším závodníkem. Potřeboval by dvojníka, aby uspokojil zájem příznivců. V březnu však organizátorům zatrnulo. Kulhavý si zlomil při závodech na Kypru ruku. Regeneraci ale koncipoval tak, aby jeho forma gradovala při MS.

„Je to ideální test před olympiádou v Riu. Nenajde se ve startovním poli člověk, který by šampionát vypustil nebo pojal jako trénink. Nové Město na Moravě vždy zorganizovalo nejlepší světový pohár daného roku. A já myslím, že teď bude na Vysočině nejlepší mistrovství světa v dějinách. A u toho jsem nechtěl chybět," hlásil Kulhavý před středečním slavnostním zahájením.

Těší se na exkluzivní atmosféru

Už v ten okamžik jej zastavovali první fanoušci a žádali o fotografie či podpisy. Hlavní nápor lze přitom teprve očekávat od čtvrtečního dne, kdy bude Česko ve štafetě právě s Kulhavým bojovat o medaili. „Očekávám, že atmosféra bude exkluzivní. Lidí by podle informací mělo dorazit ještě o pár tisíc více, než při světovém poháru. Moc se těším," vykládal Kulhavý.

I přes zdravotní patálie a fakt, že korunní princ české bikerské školy Ondřej Cink obhajuje bronz z minulého MS, upírají všichni pozornost k úřadujícímu olympijskému šampiónovi. Navzdory jarnímu zranění. „Už jsem zvyklý, kolena se mi nepodlamují. Je to každý rok stejné. Uvědomuji si, že diváci očekávají od mé osoby nejvíce. Ale mohu je ujistit, že moje ambice jsou naprosto stejné," usmíval se Kulhavý.

V Novém Městě na Moravě se světový pohár jel pětkrát. A bilance Kulhavého? 2011 - vítěz, 2012 - druhý, 2013 - 26. místo, 2014. - nedokončil, 2015 - vítěz. Když nebyl na stupních, nešlo o výkonnostní problém. V roce 2013 na jedné sekci v boji na čele závodu upadl, zle se potloukl, ale kvůli divákům dojel. O rok později jej vyřadily technické potíže. „Lidi občas nechápou vlivy, jako jsou defekty a pády, ale vždy se snažím udělat maximum. Forma se zdá dobrá, trať mi sedí. Hlavní bude, abych neměl neočekávané trable. A důležitý je dobrý odpočinek," hledal Kulhavý recept na úspěch při domácím šampionátu.

Pronajal si chalupu

Jenže jak si odfrknout v záplavě tisíců příznivců? Kulhavý žadatele o podpis či fotografii neodmítá. „Fandů je spousta, rád jim vyhovím. Bez lidí bych nebyl, kde jsem. Jenže člověk se pak snadno dostane do skluzu a chytí nervy, což není ideální. V minulosti jsem při domácím svěťáku byl tři dny v totálním stresu a nic nestíhal," krčil rameny.

I proto zvolil netradiční krok a bydlí separátně od zbytku českého reprezentačního týmu. „Více mi vyhovuje být v ústraní. Měl jsem šanci pronajmout si chalupu, tak jsem pro tenhle jeden závod neváhal. Sám si řeším jídlo, rychle doplním energii a ušetřený čas věnuji regeneraci. Bydlím kousek od trati, takže vůbec nemusím přes areál, do něhož snadno dojdu pěšky. A mám soukromí, což je rozhodující," vypravoval Kulhavý, který drží bezlepkovou a bezlaktózovou dietu. Ušetřenou energii hodlá přetavit v první stupně vítězů sezóny.

Organizátory uspokojil už jen pouhou přítomností. Vstupenky sice ještě jsou, ale tribuny budou nabité. A dokáže Kulhavý uspokojit přání své i fanoušků?

Kvůli zlomenině levé ruky a následné operaci absolvoval jen dva světové poháry. V Německu byl čtvrtý, ve Francii pátý. „Byly to super výsledky, protože ve srovnání s tratěmi v Albstadtu a La Bresse mi Nové Město vyloženě sedí. A od té doby forma ještě poskočila nahoru. V přípravě šlo vše na sto procent. Proto věřím, že navážu na sezóny, kdy jsem ve Vysočině dojel na stupních vítězů," doufal Kulhavý.

A respekt projevili i soupeři. „Asi čekali, že po operaci a tréninkovém výpadu budu horší. Vystihl to Absalon, když řekl, že všichni řeší ve spojení s titulem jen jeho boj se Schurterem, ale přitom je třeba stoprocentně počítat s Kulhavým. A já doufám, že to tak bude!"

Reklama

Související témata: