Hlavní obsah

Proč Česko sní o medaili? Šampiónovi čtvrtek zapadl do programu, nechybí ženská hvězda

Nové Město na Moravě

Bronzový lesk měla dvakrát v minulosti česká štafeta na mistrovství světa horských kol. A medailové očekávání se bude tým trenéra Viktora Zapletala snažit naplnit i při jediném čtvrtečním závodě na šampionátu, který hostí Nové Město na Moravě. Vždyť mezi kvartetem s trikolorou na dresu budou i Kateřina Nash či Jaroslav Kulhavý. Dvě česká bikerská esa slouží při štafetě jako poukázka na úspěch.

Foto: Michal Červený

Česká reprezentantka Kateřina Nash při tréninku na mistrovství světa v Novém Městě na Moravě.

Článek

Když Česko slavilo v roce 2010 při šampionátu v Kanadě první medaili z bitvy kvarteta závodníků jedné země, startoval tým ve složení Paprstka, Nash, Cink, Kulhavý. A při druhém bronzovém záseku z mistrovství v Hafjellu v Norsku před dvěma lety jel národní tým v sestavě Rajchart, Bogár, Nash, Kulhavý.

„Norský závod si pamatuju. Ani jsem nevěděl, kolikátý jedu. Projel jsem cílem a neměl tušení, jestli to stačí na třetí místo. Když jsem pak zjistil, že máme medaili, byla radost o to větší. A navíc jsem zajel nejrychlejší kolo, což mě také potěšilo," vybavil si Jaroslav Kulhavý.

S ženskou jedničkou Kateřinou Nash je doplní junior Richard Holec a jako zástupce kategorie do 23 let Matěj Průdek. „Jde o jednu z nejsilnějších štafet posledních let. Ve všech kategoriích jde o jedince patřící do špičky. Byla by fantazie, kdybychom hned ve čtvrtek měli medaili," říkal trenér Zapletal.

Organizátoři vyšli ikoně vstříc

Aby mohlo Česko nasadit nejsilnější sestavu, zařadili organizátoři štafetu do programu čtvrtečního dne. „Kdyby se jela v pátek, nenastoupil bych. Nezapadalo by to do mého programu směřujícího k nedělnímu závodu elity. Takhle je to super trénink v plné intenzitě," přiznal Kulhavý. Organizátoři samozřejmě vyšli české bikerské ikoně vstříc. Start olympijského šampióna je zárukou přítomnosti tisíců fandů.

A také rapidně zvyšuje naděje na český úspěch, byť Kulhavý euforii krotí. „Neviděl jsem složení ostatních týmů, ale Italové a Švýcaři jsou každý rok hodně silní. Rovněž Kanada s Amerikou mají týmy na medaili. Je osm zemí, které mohou myslet na pódium. Vždy záleží na tom, kdo koho nasadí," krčil rameny Kulhavý.

„Slyšela jsem, že pár nejsilnějších závodnic se bude šetřit na sobotní závod, což by mohlo elitní týmy oslabit. Ale přestože to na papíře vypadá dobře, na trati může být realita naprosto odlišná," přemítala Kateřina Nash. „Každopádně se ohromně těším. Je super po neustálých individuálních bitvách okusit týmovou atmosféru," lebedila si Nash, hvězda zastupující něžné pohlaví v českém kvartetu. „I mě štafeta moc baví. Byť jediný defekt může zmařit úsilí celého týmu," říkal Kulhavý.

Dost možná narážel na situaci, když před lety česká štafeta nezvládla předávku v podobě „plácnutí" do týmového kolegy. „Nijak jsme to netrénovali. Jen si vše ujasníme vždy mezi dvěma předávajícími. Udělat zrovna na domácím mistrovství světa nějaké faux pas by nebylo moc dobré," smál se Kulhavý před štafetou, která začne ve Vysočina Aréně v Novém Městě na Moravě v 18 hodin.

Reklama