Hlavní obsah

Krtek v kalhotách a Ježkova biografie budou provázet Vakoče při nejtěžší životní zkoušce

Radek MalinaSport.czPrávo

Bude desátým českým cyklistou, který se postaví na start Tour de France, nejslavnějšího závodu planety. Petr Vakoč, třiadvacetiletá kometa ze stáje Etixx-Quick Step, absolvuje teprve druhou Grand Tour kariéry. Na loňském Giru se zaskvěl v roli domestika. I proto jej vedení vybralo mezi devět vyvolených pro bitvy ve Francii.

Foto: Profimedia.cz

Cyklista Petr Vakoč.

Článek

Už v sobotu budete jedním ze tří Čechů na startu Tour de France. Převládá nervozita nebo hrdost?

Je to splnění snu. Od dětství jsem měl v hlavě, že chci jet Tour. Poprvé se mi ta myšlenka vloudila do hlavy ve čtrnácti patnácti letech, když jsem začal závodit na silničním kole. Tehdy jsem začal elitní závod pozorně sledovat. A když jsem podepsal před třemi lety první kontrakt k profesionálům do WorldTour, začal můj sen nabírat na realitě.

V týmu Etixx Quick Step jste třetí sezónu. Kdy jste udělal rozhodující krok ke startu na Tour?

Myslím, že po loňském Giru jsem se hodně přiblížil. Moje první Grand Tour se mi vydařila. Byl jsem týmu platný. A letošní sezónu už jsem směřoval k Tour.

Když vám vedení oznámilo, že jste mezi devíti vyvolenými, jaká byla reakce?

Prvotní byla obrovská euforie. Absolutně převládla. Postupně se dostavil i pocit odpovědnosti. A říkal jsem si: Ty jo, bude to tvrdé a stresující. Bude to určitě těžší než Giro v minulém roce. Na Tour jedeme vyhrávat rovinaté etapy, máme ambice uspět v horských bitvách a také cíl pro celkové pořadí. Ale věřím, že se nám bude dařit. Pokud se dostaví úspěch, bude snadnější kilometry na trati zvládat.

Studoval jste profil závodu? Je nějaká etapa či konkrétní místo, které vás straší?

Nejedu na celkové pořadí a dozvěděl jsem se nominaci na poslední chvíli, tudíž jsem nic osobně nebyl najíždět. Z emailu a internetu vím, co mě čeká. Z hlediska profilu mě nic nestraší. Nemyslím, že jsou na Tour těžší kopce, než při Giru. Určitý stres mám ve spojení s počasím v úvodních dnech, které jsou vždy hodně nervózní a provází je dost pádů.

Jaké budou vaše úkoly?

Pojedu jako domestik, budu se obětovat pro lídry bez možnosti jet některou z etap na sebe. Jsem univerzální jezdec, tudíž budu mít práci v horách i na rovinách. Mé úkoly se budou měnit den za dnem. Ale obecně budu určitě hodně pracovat v začátcích etap. V horách bych měl být k dispozici Danu Martinovi, který se zaměří na etapy v Andoře, kde žije.

Uvidí vás fanoušci i ve spurterském vláčku, až bude tým chystat v rovinatých etapách pozici pro Marcela Kittela?

V úplném závěru asi figurovat nebudu. Na Tour máme pro tuhle práci dost lidí. Nicméně opět platí, že vše určuje aktuální vývoj. Při závodě Kolem Švýcarska jsem byl při rozjíždění sprintu předposlední a odstupoval jsem čtyři sta metrů před cílem.

Představují právě rovinaté etapy s předpokladem hromadných dojezdů absolutní prioritu týmu?

Ano. Máme tým postavený hlavně na rovinaté etapy. Všechno bude uzpůsobené pro triumfy Marcela Kittela.

Dostával jste rady od starších týmových kolegů?

Jen od sportovních ředitelů stáje. A také od René Andrleho, který se nejen mně staral o zázemí na mistrovství republiky a v minulosti čtyři Grand Tour absolvoval. Radil mi, ať šetřím maximálně energii, a kdykoliv to bude možné, jedu v klidu.

S čím vás vyprovázel týmový kolega Zdeněk Štybar, který loňský debut na Tour vyšperkoval etapovým vítězstvím?

Připravoval mě, že to bude těžké. Ale nestrašil mě. Říkal, že se stejně nedá moc připravit a představit si, co Tour obnáší.

Přibalil jste do zavazadla něco speciálního pro relaxaci?

Nejlepší oddech pro mě představuje četba. Mám elektronickou čtečku, abych nemusel tahat knihy s sebou a měl vždy na výběr. A také malý repráček, z něhož posloucháme na pokoji hudbu. S týmovým kolegou Zdeňkem Štybarem vozíme každý jeden, i když při posledním závodě Kolem Švýcarska jsem spoléhal, že ho Štyby vezme a bohužel on měl stejnou myšlenku, takže jsme byli deset dnů bez muziky. Do Francie ale Zdeněk nejede, takže jsem repráček zabalil.

Co převládá ve vaší knihovně?

Mám rád životopisy, které čtu skutečně hodně. A také naučnou literaturu. Třeba o výživě nebo něco z ekonomického prostředí, což alespoň využiju při studiu. Teď na Tour budu číst životopis Jirky Ježka, české cyklistického paralympionika. Ten mám paradoxně v tištěné podobě. Jsem sám zvědavý, jak moc pokročím. Minulý rok jsem na Giro vezl knih dostatek, ale nepřečetl jsem nic. Nebyly síly.

Cyklisté jsou hodně pověrčiví. Někteří si na rám či helmy lepší fotografie blízkých, píšou jejich jména či různá hesla. Jak je to ve vašem případě?

Pověrčivý nejsem. Ale minulý rok jsem před Girem dostal od mamky krtka z večerníčku. Toho jsem pro štěstí do kufru přibalil a bude mě při Tour provázet.

Český zápis v historii Tour
Ján Svorada (8x)
1993 - nedokončil, 1994 - 103. místo, vyhrál etapu, 1995 - nedokončil, 1996 - nedokončil, 1998 - nedokončil, vyhrál etapu, 1999 - nedokončil, 2001 - 129. místo, vyhrál poslední etapu, 2002 - 131. místo.
Pavel Padrnos (8x)
1997 - nedokončil, 1999 - nedokončil, 2000 - 85. místo, 2002 - 69. místo, 2003 - 102. místo, vyhrál týmovou časovku, 2004 - 79. místo, vyhrál týmovou časovku, 2005 - 95. místo, vyhrál týmovou časovku, 2006 - 65. místo.
Roman Kreuziger (7x)
2008 - 12. místo, 2009. - 8. místo, 2010 - 8. místo, 2011 - 112. místo, 2013 - 5. místo, s týmem Saxo Bank-Tinkoff ovládl klasifikaci týmů, 2015 - 17. místo, 2016 - ?
Jan Bárta (3x)
2014 - 71. místo, 2015 - 25. místo, 2016 - ?.
Leopold König (2x)
2014 - 7. místo, 2015 - 70. místo.
Tomáš Konečný (1x)
2002 - 65. místo.
René Andrle (1x)
2003 - 83. místo,
Jan Hruška (1x)
2004 - 117. místo.
Zdeněk Štybar (1x)
2015 - 103. místo, vyhrál etapu.
Petr Vakoč (1x)
2016 - ?

Reklama