Hlavní obsah

Mistrovský dres chce Kreuziger na Tour vyšperkovat vítěznou etapou. Plán vymyslel miliardář

Praha

Už sedmou Tour de France pojede cyklista Roman Kreuziger. Prvně v kariéře však bude na nejprestižnějším závodě planety nosit dres českého šampióna. „A chci v něm vyhrát etapu," stanovil si náročný úkol třicetiletý rodák z Moravské Třebové startující v barvách týmu Tinkoff.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Vítězné gesto Romana Kreuzigra v cíli závodu s hromadným startem na mistrovství ČR v Kyjově.

Článek

Stejně jako při předešlých dvou startech v letech 2013 a 2015 bude hlavním úkolem Kreuzigera pomáhat Contadorovi, lídrovi týmu pro celkové pořadí. „Určitou strategii jsem dostal elektronickou poštou ještě před odletem. Vše se pak dolaďovalo ještě na mítinku před startem závodu. Do hor budu Albertovi k ruce, ale jako poslední by s ním měl zůstávat Majka," nechává Kreuziger nahlédnout do strategie týmu.

Při nadcházejícím 103. ročníku však dostane český závodník i prostor k naplnění osobních ambicí. „Oleg Tinkov, ruský majitel týmu, chce vyhrát hodně etap. A řekl, že by byl rád, kdyby alespoň jedna vyšla i na mě. Určitě se pokusím plán naplnit," ujišťuje Kreuziger, jenž by měl útočit v některé ze zvlněných či horských etap, ideálně pak z úniku.

„Mám obrovskou motivaci to dokázat. Strašnou. Vždyť česká cyklistika za poslední roky moc etapových vítězů z Tour nemá," připomíná Kreuziger, že v roce 2001 slavil dílčí úspěch Ján Svorada, a pak až v minulém roce Zdeněk Štybar.

Kreuzigera navíc požene fakt, že nejprestižnější závod planety absolvuje v dresu českého mistra. „Tour je nejlepší možností, jak trikot šampióna ukázat. Jsem opravdu hrdý, že ho mám," vypravuje borec, který se z pohledu startů dostal mezi českými závodníky na třetí příčku. Bitvy ve Francii absolvuje už posedmé. Více startů má jen Svorada a Padrnos.

„Přestože jedu už posedmé, moc se těším! Je to velký svátek, vrchol sezóny, na nějž se člověk chystá velkou část roku. Navíc máme parádně vyvážený tým. Lidi do hor, pro Sagana na rovinaté etapy i kluky na středně těžké. A jsme skvělá parta, což je při Grand Tour a třech týdnech společného života velice důležité."

Roman Kreuziger na Tour de France
2008 - Liquigas - 12. místo
2009 - Liquigas - 8. místo
2010 - Liquigas - 7. místo
2011 - Astana - 110. místo
2013 - Saxo-Tinkoff - 5. místo
2015 - Tinkoff-Saxo - 17. místo

Reklama