Hlavní obsah

Prohra z olympiády v Londýně už Schurtera netíží, ale v Riu chce zlato i skalp Kulhavého

Nové Město na Moravě

Třikrát vypálil při závodě Světového poháru horských kol v Novém Městě na Moravě rybník domácímu miláčkovi Jaroslavu Kulhavému. Český reprezentant se do dějin nesmazatelně zapsal právě na úkor Švýcara Nina Schurtera, když jej pokořil v poslední zatáčce olympijského závodu v Londýně a vyrval mu zlato z náruče. Před nedělním závodem mistrovství světa ve Vysočina Aréně (15 hodin) vzpomínal švýcarský borec nejen na čtyři roky starou prohru.

Foto: Michal Červený

Nino Schurter při tréninku před MS v Novém Městě na Moravě.

Článek
Fotogalerie

V neděli vás čeká ve Vysočina Aréně bitva o titul mistra světa. Jak moc vám zdejší trať sedí?

Mám okruhu v Novém Městě velmi rád. Je pěkný, jeden z nejlepších, na nichž se závodí. Trať je super. Vždy si tady užívám ježdění a pochopitelně i výjimečnou atmosféru. Není zde pasáž, která by se mi nelíbila. I když letos jsme hodně pracovali na nastavení kola, protože okruh se mi zdál hodně uskákaný.

Jaroslav Kulhavý měl v průběhu jara zlomenou ruku a jeho příprava byla poznamenána. Řadíte jej mezi hlavní soupeře v bitvě o zlato?

Zranění Jaroslava přibrzdilo, nebyl na tom dobře. Ale v posledních závodech už měl formu jako v minulých letech. V Novém Městě byl vždy skvělý. V posledních pěti letech jsme tady oba několikrát vyhráli. Je hlavním konkurentem stejně jako Francouz Absalon, který je rovněž ve skvělé formě. Ale zdejší okruh je velmi rychlý, tudíž vpředu může být více lidí.

Jaký je váš vztah s Jaroslavem Kulhavým?

Navzájem se respektujeme. Je vždycky hezké s ním závodit. Jasně, oba chceme toho druhého porazit, ale respekt je na obou stranách.

Vzpomínáte ještě na olympijské hry v Londýně, kde jste byl hlavním favoritem, ale v posledních desítkách metrů vás Kulhavý porazil?

Už je to čtyři roky. Jsem maximálně koncentrovaný na současnost. Neřeším, co bylo v Londýně.

Letošní sezóna zahrnuje mistrovství světa i olympijské hry. Jak jste koncipoval přípravu?

Vše jsem podřídil olympijským hrám. Mistrovství světa je velmi důležité a chci se ukázat v co nejlepším světle, abych jel v dobrém rozpoložení do Ria. Ale hlavním cílem je olympiáda. Jednoznačně! Ta je důležitější, sledovanější. I proto jsem některé závody vynechával a šetřil se, abych toho neměl před olympiádou moc. Pokud bych si měl vybrat zlato z mistrovství světa nebo olympiády, klidně medaili z Nového Města oželím. Šampionát se pojede za rok znovu, ale jestli budu mít místo v reprezentaci pro příští olympijské hry není jisté. A já chci z Ria zlato.

Pokud by se váš plán naplnil a v Riu jste skutečně vyhrál, budete i nadále pokračovat v kariéře na horském kole? Vaše medailová sbírka by pak byla prakticky kompletní, měl byste motivaci? Nelákal by vás třeba přestup na silnici, s níž jste v minulosti koketoval?

Určitě zůstanu. Miluji horská kola. Ten život, který mám, je super. Navíc jsem prodloužil o čtyři roky kontrakt se Scottem, tudíž rozhodně zůstanu do dalších olympijských her v Tokiu.

Reklama