Hlavní obsah

Kulhavý po parádní stříbrné jízdě: Bylo to utrápené. Jsem zdravě naštvaný pro olympiádu

Nové Město na Moravě

Fantastický návrat! Necelé čtyři měsíce po zlomenině levé ruky a následné operaci český biker Jaroslav Kulhavý na mistrovství světa v Novém Městě na Moravě při nedělním závodě kategorie elite vybojoval stříbrnou medaili. Utnul pět let čekání na stupně vítězů z šampionátu. Naposledy bral v roce 2011 v Champéry zlato. „Jsem šťastný za medaili pro lidi. Byl jsem druhý, ale nebylo to podle představ. Viděl jsem prostor pro zlepšení," hodnotil vystoupení ve Vysočina Aréně s nadhledem úřadující olympijský šampión.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Český biker Jaroslav Kulhavý si dojíždí pro stříbro.

Článek
Fotogalerie

Přes start z druhé řady jste se ještě v zaváděcím kole prodral do čela a prakticky dvě kola tahal celé startovní pole. Šlo o připravený plán?

Ano. Taktika byla dobře odstartovat. Snažil jsem se jet vpředu a udělat závod, aby byla v čele menší skupinka a zbytečně se to nestrkalo, což se mi povedlo.

V třetím kole vám vítězný Schurter nastoupil a na první místo už nikoho nepustil. Bylo možné na jeho atak reagovat?

Dvě kola jsem odtáhnul. Pak jsem si chtěl odfrknout a Schurter mi hned nastoupil. Nemohl jsem nic dělat, udělal to dobře. Navíc jsem nepředvedl stoprocentní výkon. Nemohl jsem chytit rytmus. Rval jsem to do kopců silou, často jsem tahal těžké převody. Čekal jsem, že se rozjedu k lepšímu výkonu. Bylo to prostě takové utrápené z mého vnitřního pohledu. Něco jsem mohl udělat lépe.

Přitom v úvodu jste doslova letěl a zejména v kopcích předváděl parádní jízdu. V čem byl tedy problém?

Byl jsem slabší v technice. Nevím, jestli jde o důsledek zranění ruky, protože ve většině předchozích závodů jsem ruku šetřil. Možná nejsem v technických sjezdech dostatečně vyježděný. Ale na druhou stranu mě překvapilo, že do kopců jsem byl silnější než Absalon, který je přitom v dané oblasti nejlepší na světě.

V jednom okamžiku jste se propadl na třetí místo a na Absalona ztrácel, ale rychle jste jeho náskok smazal a v posledním okruhu mu ujel. Nechtěl jste dopustit spurt?

Snažil jsem se ho zbavit dříve. K mému překvapení se plán podařilo realizovat v nejdelším stoupání na kořenech. On se mě snažil předjet, ale když jsem ho viděl vedle sebe, tak jsem zrychlil. A protože mě nepředjel, tak jsem tušil, že to bude dobré. Odskočil jsem mu o pět metrů, pak v technické pasáži o dalších pět. A v cílové rovince jsem si vychutnal atmosféru.

Fanoušci kolem okruhu mnohdy vaše jméno skandovali jako na fotbale. Vnímal jste atmosféru?

Lidé byli úžasní. Když vezmu předchozích pět ročníku Světového poháru v Novém Městě na Moravě, tak letos byla kulisa jednoznačně nejlepší. Ve výjezdech mi ohromně pomáhali. Bez diváků bych se v kopcích zastavil. Úplně mi přidávali energii.

Nijak jste netajil, že všechny předchozí závody byly hlavně přípravou na mistrovství světa. Limitovala vás v první skutečně ostré bitvě levá ruka, kterou jste si v březnu zlomil a následně musel na operaci?

Nepředstavuje žádné omezení, byť po závodě jsem cítil bolest. Jen jsem měl pocit, že jsem byl ve sjezdech takový opatrný, tudíž se budu snažit zlepšit.

V srpnu vás čeká obhajoba olympijského zlata. Co představuje výsledek z Nového Města na Moravě směrem k závodu v brazilském Riu?

Mohlo to vypadat jinak. Ale když to řeknu lidově, budu teď nasraný pro Riu a budu se snažit o to více vyhrát. Jde o jednu motivaci navíc.

Reklama

Související témata: