Hlavní obsah

Tiňkov vyrazil s jezdci za kávou na kole. Kreuziger dostal za úkol útok na desítku

Praha

Je jasným lídrem týmu Tinkoff na celkové pořadí. Po odstoupení stájového parťáka Alberta Contadora, hlavního adepta na celkové vítězství, má český cyklista Roman Kreuziger za úkol v probíhajícím 103. ročníku Tour de France vybojovat umístění v první desítce. Zatím je dvanáctý se ztrátou šestasedmdesáti vteřin na vedoucího Chrise Frooma. „Jde o body pro tým a moje sebevědomí," vysvětluje třicetiletý český cyklista.

Foto: facebook Romana Kreuzigera

Roman Kreuziger (vlevo) během volného dne Tour de France s kolegy na kávě.

Článek

Můžete přiblížit podobu prvního volného dne na Tour?

Měli jsme vyjížďku s majitelem týmu Olegem Tiňkovem i sportovními řediteli. Dojeli jsme tam, kde včera začínal poslední kopec. Sedli jsme si na kafe. Všichni jsme byli zaskočení odstoupením našeho lídra Alberta Contadora, ale určitě na tom musel být hodně špatně, protože je to bojovník, který se téměř nikdy nevzdává. Musel se hodně trápit. Bude pro něj lepší, když se dá dohromady na Vueltu.

Poznamenala ztráta lídra váš tým a rozpoložení jezdců?

Zklamání pochopitelně je, ale jinak je atmosféra velice dobrá. Máme spoustu kluků, kteří jsou schopní bojovat o etapová prvenství. Jednak Sagan, jenž bude usilovat o zelený dres, a pak samozřejmě Majka. Má poměrně dost bodů ve vrchařské soutěži, ještě se bude rozjíždět, zlepšovat a určitě zabojuje o puntíkatý dres. Mít v Paříži po poslední etapě na stupních vítězů dva dresy by bylo velice zajímavé pro celý tým.

A můžete nastínit vaše plány a úkoly?

Měl bych se snažit o celkové pořadí, protože náš tým je první v klasifikaci World Tour. Pokud by se mi povedlo vybojovat desítku, jednalo by se o nesmírně platné body pro tým a pochopitelně o obrovský impuls pro mé sebevědomí.

Dostane se vám ovšem patřičné podpory od týmu? Vždyť při nedělní etapě jste neměl ve skupině hlavních favoritů nikoho k ruce.

V úvodu etapy tam se mnou byl Kišerlovski, pak Valgren a v závěru Sagan, kteří mi doplňovali bidony, protože se jednalo o velmi horký den, než přišla ledová sprcha v dojezdu etapy.

Jak jste vnímal atmosféru v dosavadním průběhu Tour?

Všiml jsem si, že přibývá českých diváků a to jsme byli daleko v Pyrenejích. Těším se do Alp, kde budeme blíže Česku. Určitě bude hodně českých fanoušků, kteří mi fandí. Je fajn mít na trati příznivce. Nebojuji jen za sebe ale i pro ně. Mám mistrovský dres, chci se proto ukázat v co nejlepším světle.

Skončí Roman Kreuziger v celkovém pořadí letošní Tour de France v první desítce?
Ano
89,6 %
Ne
10,4 %
Celkem hlasovalo 16738 čtenářů.

Reklama

Související témata: