Hlavní obsah

Sagan měl na večeři problém s lahví. Tiňkov přednesl slib Kreuzigerovi

Praha

Jásalo se. Atmosféra byla vynikající. I na přípitky došlo při večeři po triumfu Petera Sagana, který ovládl 11. etapu Tour de France. Majitel týmu Oleg Tiňkov byl nadšený, rozdával lahve vína. Jednu se speciálním obsahem dostal i Maciej Bodnar, polský cyklista, který rozjel spurt pro později vítězného Slováka. Ten měl také pro svého kolegu jen slova chvály. S přidělenou flaškou měl nečekané problémy, ale nakonec vše dobře dopadlo, jak ukazuje video.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Peter Sagan slavil ve středu druhý triumf na letošním ročníku Tour de France.

Článek

Při večeři nechyběl Roman Kreuziger, po odstoupení Alberta Contadora lídr týmu Tinkoff.

Včera dojel s minimální ztrátou a v celkovém hodnocení si polepšil o dvě příčky na desáté místo. "Tým byl dneska excelentní, pokaždé jsme byli vepředu, nikdy jsem nebyl v nebezpečí nebo v nějaké ztrátě. Vítězství jsme si zasloužili, klobouk dolů před Petrem (Saganem). Určitě to zvedne morálku všem," pravil Kreuziger.

I na něj se Tiňkov v přiloženém videu zaměřil, slíbil mu ještě větší lahev - samozřejmě jen za úspěch třeba už ve čtvrteční etapě. A to bude pořádná šichta. A navíc se ve vzduchu stále vznášejí spekulace, jestli se Kreuzigerovi dostane náležité týmové pomoci.

„Budeme bojovat o vrchařský a zelený dres," hlásil po odstoupení Contadora Tiňkov. V překladu to tedy znamená hlavně pomoc Saganovi a Rafalu Majkovi.

První postupný úkol už ale český cyklista splnil včera. Prodral se do desítky dříve než čekal. Včerejší etapa původně nijak pořadím hýbat neměla.

"Pokud by se mi povedlo vybojovat desítku, jednalo by se o nesmírně platné body pro tým a pochopitelně o obrovský impuls pro mé sebevědomí," říkal ještě během volného dne.

"Těším se do Alp, kde budeme blíže Česku. Určitě bude hodně českých fanoušků, kteří mi fandí. Je fajn mít na trati příznivce. Nebojuji jen za sebe ale i pro ně. Mám mistrovský dres, chci se proto ukázat v co nejlepším světle," uvedl dále Kreuziger.

Stoupání zkrátí

V čtvrteční etapě by už z jezdců týmu Tinkoff měl být středem pozornosti. Saganovy spurtérské schopnosti už asi tolik v kopcích nevyniknou. Nic na tom nemění fakt, že té dřiny ve 12. etapě v den svátku dobytí Bastily na trase z Montpellieru na Chalet Reynard (celkem 178 kilometrů) nemusí být tolik.

Původně se mělo jet ještě o šest kilometrů víc, avšak kvůli očekávaným nepříznivým povětrnostním podmínkám byla etapa zkrácena. Cíl tak nebude po táhlém stoupání na slavném vrcholu Mont Ventoux, ale o něco níž.

Žlutý trikot vedoucího muže závodu bude hájit Brit Chris Froome, který ve středeční rovinaté etapě nečekaně dojel druhý za Saganem a zvýšil svůj náskok před krajanem Adamem Yatesem na 28 sekund. Kreuziger na Froomea ztrácí téměř minutu a půl.

Průběžné pořadí Tour po 11. etapě:
1. Froome 52:34:37
2. Yates (Brit./Orica) -28
3. Martin (Ir./Etixx-Quick-Step) -31
4. Quintana (Kol./Movistar) -35
5. Mollema (Niz./Trek-Segafredo)
6. Bardet (Fr./AG2R)
7. Henao (Kol./Sky) všichni -56
8. Valverde (Šp./Movistar)
9. Van Garderen (USA/BMC Racing) oba -1:13
10. Kreuziger -1:28
...
103. Bárta -1:29:15
136. Vakoč -1:45:09

Reklama

Související témata: