Hlavní obsah

Drama na Mont Ventoux! Froome finišoval i pěšky a ztratil, ale rozhodčí ho nechali ve žlutém

Paříž
Aktualizováno

Šílený závěr! Zmatek! To Tour de France nepamatuje. Britský lídr závodu Chris Froome musel část závěrečné pasáže 12. etapy absolvovat po kolizi s motorkou a dalšími závodníky pěšky, pak na vypůjčených kolech. Jeho manko rostlo o desítky sekund, ale po verdiktu rozhodčích zůstane ve žlutém trikotu! Jury se mu rozhodla odečíst ztrátu, kterou nabral po kolizi s motocyklem a započítat mu čas nizozemského rivala Baukeho Mollemy, s nímž před srážkou jel. Novým vedoucím mužem se tak jen na chvíli stal další britský cyklista Adam Yates.

Foto: Jean-paul Pelissier, Reuters

Chris Froome běží směrem k cíli 12. etapy na Tour de France po svých.

Článek
Fotogalerie

Těsně za Froomem dojel na 26. místě nejlepší z Čechů Roman Kreuziger. To už byl dávno v cíli coby vítěz etapy nejlepší z uprchlíků Belgičan Thomas de Gendt. Za ním se však děly věci... A proto se čekalo na oficiální verdikt rozhodčích.

Dosud vedoucí Brit dojel na 25. pozici se ztrátou 6:45 na vítěze, podle provizorních výsledků byl celkově šestý, ztrácel 53 sekund na nového lídra. Froomeův tým Sky začal úřadovat. Podle jeho vedení v den svátku dobytí Bastily zcela selhali pořadatelé.

"Počkejme a uvidíme, jaké bude rozhodnutí jury," naznačoval hned sportovní ředitel týmu Nicolas Portal možnosti, že by rozhodčí dojezd etapy neutralizovali. "Nedokážu pochopit, jak tam mohli pustit tolik lidí, byl to chaos," dodal ještě před tím, než došlo k dramatické změně ve výsledcích.

Jury Froomovi nakonec do průběžného pořadí započítala odstup 5:05, který měl v cíli Mollema na desáté pozici. Stejný čas dostal i Porte, jenž mohl pokračovat na nepoškozeném kole a dojel o více než šest minut za vítězem devatenáctý. O příčku za Froomem se ztrátou šesti sekund přijel nejlepší z Čechů Roman Kreuziger, který ve stoupání jel pomalejší tempo. V celkovém pořadí klesl na 14. místo.

Drama těsně před cílem

Na trati to zprvu vypadalo na relativně poklidný dojezd, po uprchlících se měli bezproblémově do cíle dostat i největší favorité. Jenže pár set metů před cílem přišlo nebývalé drama. Vlastně i bez toho, že by závodníci měli vyjíždět, jak je tradicí, na samotný proslulý vrchol Mont Ventoux. Tentokrát pořadatelé kvůli silnému větru ve výšinách etapu zkrátili, ale vývoj dění se dostal do obrátek.

Skupinka s Froomem, Mollemou a Australanem Portem nedobrzdila a dostala se do kolize s televizním motocyklem, který kvůli divákům zastavil.

Froome z karambolu vyšel s rozbitým kolem, nejprve ho nesl, pak jej odložil a pár desítek metrů klusal, než si vypůjčil bicykl od neutrálního dodavatele.

Doslova se přitom pral s jinak nastavenými pedály. A nejen s nimi. A tak si počkal na svůj mechanický vůz, který ho vybavil pro závěrečných 500 metrů.

"Byla to noční můra. Trvalo dvě minuty, než dostal náhradní kolo, ale pedály mu neseděly," popsal problémy stájové hvězdy sportovní ředitel Portal.

Tour de France - 12. etapa: Montpellier - Mont Ventoux (178 km):
1. De Gendt (Belg./Lotto) 4:31:51
2. Pauwels (Belg./Dimension Data) -2
3. Navarro (Šp./Cofidis) -14
4. Clement (Niz./IAM)
5. Chavanel (Fr./Direct Energie) oba -40
6. Lindeman (Niz./LottoNL) -2:52
7. Teklehaimanot (Erit./Dimension Data) -3:13
8. Vanmarcke (Belg./LottoNL) -3:26
9. Sörensen (Dán./Fortuneo) -4:23
10. Mollema (Niz./Trek-Segafredo) -5:05
26. Kreuziger (ČR/Tinkoff) -6:51
77. Vakoč (ČR/Etixx-Quick-Step) -21:26
124. Bárta (ČR/Bora-Argon) -25:25
Průběžné pořadí:
1. Froome (Brit./Sky) 57:11:33
2. Yates (Brit./Orica) -47
3. Mollema -56
4. Quintana (Kol./Movistar) -1:01
5. Bardet (Fr./AG2R) -1:15
6. Valverde (Šp./Movistar) -1:39
7. Van Garderen (USA/BMC) -1:44
8. Aru (It./Astana) -1:54
9. Martin (Ir./Etixx-Quick-Step) -1:56
10. Rodríguez (Šp./Kaťuša) -2:11
14. Kreuziger -3:14
108. Bárta -1:49:35
127. Vakoč -2:01:30

Reklama

Související témata: