Hlavní obsah

Motorka zlomila Froomovi kolo, Sagan byl v šoku. Absolutní chaos! znělo z týmů

Chalet Reynard

Padesátivteřinovým během si Chris Froome zpestřil čtvrteční etapu na Tour de France, při níž cyklisté stoupali na bájnou horu Mont Ventoux. Od britského lídra závodu nešlo o rozmar či ponížení soupeřů, ale nutnost poté, co jeho kolo poničila po pádu doprovodná motorka. Borec formace Sky přišel na Plešaté hoře na pár minut dokonce o pozici lídra. Do páteční časovky nicméně vyrazí ve žlutém trikotu. Co se při dojezdu etapy odehrálo?

Foto: ČTK/AP

Froome nemohl kolizi nijak zabránit.

Článek
Fotogalerie

Dvanáct set metrů dělilo cyklistu Chrise Frooma ze stáje Sky od cíle dvanácté etapy na bájném vrcholu hory Mont Ventoux, když se zřítil na silnici. Nestačil reagovat na zastavení motocyklu s kamerou, do něhož v plné rychlosti narazil Porte z týmu BMC. Zezadu ještě přiletěl Nizozemec Mollema, a než se tři cyklisté vzpamatovali, rám bicyklu nešťastníka Frooma zlomila další motorka.

„Mont Ventoux je plný překvapení," usmál se v cíli Froome, obhájce triumfu z Tour de France, když už věděl, že ztráta z etapy nebude nic znamenat a zůstane dál ve žlutém trikotu průběžného lídra. O pár minut dříve mu ale do smíchu nebylo.

Zatímco Mollema mohl pokračovat a Porte po výměně předního kola rovněž, Froome byl vyřazen z boje. „Silnice vpředu byla lidmi zablokovaná, proto musel motocykl brzdit. Vrazili jsme do něj a další motocykl mi poškodil kolo. Věděl jsem, že doprovodný vůz je pět minut za mnou," vykládal.

I proto čapl kolo do ruky a klusal směrem k vrcholu. Po chvíli jej odložil a běžel bez zátěže mezi špalíry překvapených diváků, co mu síly stačily.

Když se kolem přehnali soupeři, pochopil, že je zle. Popadl univerzální kolo z oficiálního sponzorského vozu. Jenže rám byl malý, pedály nevyhovující a posed naprosto špatný. Po pár desítkách metrů Froome snažení vzdal a opřel stoj o bariéru. Jen bezmocně rozhodil rukama při čekání na mechanický vůz vlastní stáje.

Padesát sekund etapy strávil Froome v běhu. Do cíle etapy zkrácené kvůli vichřici na vrcholu Mont Ventoux dorazil pětadevadesát vteřin za Mollemou a klesl v průběžném pořadí na šesté místo. Nechápavě kroutil hlavou, byl mrzutý. Jenže rozhodčí závodu po poradě vrátili Frooma do čela závodu.

Sagan byl v šoku

„Šlo o správné rozhodnutí. Jsem vděčný za takový přístup," lebedil si borec z Velké Británie. Jeho slova podpořil i krajan Adam Yates, lídr týmu Orica, který se krátce octl v žlutém dresu. „Cyklistika je jediný sport, kde mohou být fanoušci tak blízko závodníkům, což nese rizika. Nebyl jsem tentokrát tak dobrý, abych se Chrise udržel. Ale získat trikot lídra takovým způsobem jsem nechtěl. Sportovní komisaři udělali dobrou věc."

Yates jedním z mužů ve skupině favoritů, který nezachytil nástup Frooma, jehož následoval Porte a záhy se k nim dotáhl Mollema. Mezi špalíry fanatických fanoušků dupali do pedálů. Právě diváci sehráli klíčovou roli při celém incidentu. „Byl jsem šokován množstvím lidí podél trati," říkal v cíli Peter Sagan, jenž coby spurter dorazil v klidu do cíle, když už běsnění tisíců fanoušků ustalo.

„Byl to absolutní chaos," zlobili se sportovní ředitelé řady týmů. Tisíce fanoušků se z několika tisíce metrů na vrcholu, kam etapa nakonec nemířila, přesunuly podél trati níže. Z toho vznikly problémy, ale nikdo nechápal, proč organizátoři nepoužili v závěru tratě klasické zábrany.

„Šlo o naprosto výjimečnou situaci. Ale kvůli silnému větru v Provence jsme je prostě nemohli instalovat," vysvětloval ředitel závodu Christian Prudhomme. „I proto jsme přijali výjimečné rozhodnutí," poukazoval Prudhomme, že setrvání Frooma ve žlutém před páteční časovkou je správná věc.

Reklama

Související témata: