Hlavní obsah

Kreuziger: Co je třeba k desítce? Vytrvalost, klid a láhev se studenou vodou od parťáků

Praha

Skvělou formou se prezentoval v dosavadních šestnácti etapách Tour de France, nejtěžšího závodu světa, český cyklista Roman Kreuziger. Před posledními pěti dny je závodník týmu Tinkoff pouhých osm vteřin od elitní desítky. „Věřím, že se posunu pořadím vpřed," prohlásil v rozhovoru pro Právo a sport.cz během úterního volna.

Foto: facebook Romana Kreuzigera

Roman Kreuziger na trati Tour de France.

Článek
Fotogalerie

V nohách máte přes 2800 kilometrů. Můžete přiblížit podobu volného dne?

Absolvovali jsme lehkou jízdu podél Thunského jezera, přibližně hodinu. Pak byl lehký oběd, mediální povinnosti, masáž a odpočinek. Bydleli jsme v krásném hotelu ve velmi klidném místě, ale nebyl prostor na nějaké dojímání. Máme za sebou čtrnáct dnů závodu a čekají nás čtyři závěrečné velmi těžké etapy a poté ještě cesta do Paříže.

Dorazila za vámi manželka Michaela s dcerkou Viktorkou. Jak jste si je užil?

Bylo to příjemné zpestření. Člověk je nadšený, když po tak dlouhé době vidí rodinu. Bylo fajn mít je chvilku na blízku, ale není čas ztrácet koncentraci. Je třeba se zmobilizovat a šetřit síly. Holky se přesunuly za rodiči, kteří jsou v obytném voze a společně budou fandit u trati.

Následující čtyři dny pojede peloton v Alpách. Straší vás nadcházející etapy?

Poslední týden Tour de France mám zmapovaný. Byl jsem trasy projet po závodě Dauphiné. Jde o velmi těžký týden, který dělá letošní Tour jednou z nejnáročnějších. Může se stát cokoliv. Chytřejší budeme po čtvrteční časovce, která je krátká, ale půjde o intenzivní výkon.

Která z etap by mohla pořadí zásadně ovlivnit?

Hned středeční. Závěrečný kopec je extrémně prudký a těžký. Člověk musí nastavit svoje tempo a vyjet nahoru rovnoměrně. Není tam moc prostoru na nástupy. Případné ataky může závodník zaplatit, protože se jede v poměrně velké nadmořské výšce.

Jste těsně za desítkou. Jaký je váš plán pro zbývající dny?

Nejsem ten, který bude útočit. Pokud chci do desítky, musím být vytrvalý a každý den zůstávat na čele závodu bez ztrát. Samozřejmě, jestliže se naskytne šance, zaútočím. Hlavní ale je, abych neztrácel a povedla se mi časovka. Quintana z Movistaru a Aru z Astany určitě budou atakovat, ale já se budu snažit zachovat klid. Někteří noví lidé kolem mě či v desítce by mohli vypadnout. A já mám dostatek zkušeností a dost natrénováno.

Přiblížíte strategii, s níž půjde tým Tinkoff do posledních pěti etap?

Chceme udržet zelený trikot pro Sagana. V horách bude hlavním úkolem, aby (vrchař) Majka naskočil do úniků, a tam získal body, protože v cílových kopcích se asi bude bojovat o celkové pořadí. Je tedy třeba nasbírat body v průběhu etap, aby se k němu Froome moc nepřiblížil. Ostatní členové týmu by měli být kolem mě.

Bude dostatečná vaše podpora při současném boji o dva trikoty?

Když mě kluci dovezou pod kopec v popředí, a pak při stoupání dostanu studenou láhev, nepotřebuji víc. Nejsme tu od toho, abychom útočili. Myslím, že majitel vynakládá velké finance a je pochopitelné, když chce být vidět. Je dobře, že máme zelený dres a jsme ve hře o puntíkatý pro nejlepšího vrchaře, který je ohromně prestižní záležitostí.

Vaším maximem z Tour je 5. místo (2013). Je vaše aktuální forma ještě lepší? Životní?

Nikdy nelze říct, jestli je forma životní. Mám to dobře rozjeté a uvidíme den za dnem

Posílí případné umístění v desítce vaši vyjednávací pozici o kontrakt na příští rok?

Jsme na nejdůležitějším závodě sezóny... Ale řešit smlouvu by byla hloupost, to je v rukách mého agenta. V Paříži si sedneme a řekneme si možnosti.

Může bitvu posledního týdne poznamenat fakt, že tým Tinkoff po sezóně končí, a tak přístup závodníků, kteří nejedou na celkové umístění, nemusí být stoprocentní?

Absolutně ne. Jsme všichni profesionálové. Víme, jaké jsou naše úkoly, co máme na Tour dělat a za koho aktuálně jezdíme. V týmu máme výbornou atmosféru. Měli jsme dres žlutý, teď vezeme puntíkatý i zelený. Máme chuť bojovat.

Reklama