Hlavní obsah

Jsem unavený. Je nesmysl slavit, brzdí euforii Froome a v Alpách čeká útoky soupeřů

Praha

Třetí triumf z nejprestižnějšího etapového závodu světa má na dosah britský cyklista Christopher Froome. Pět etap před koncem Tour de France má v čele průběžného pořadí náskok 107 vteřin. Experti nepochybují, že lídr týmu Sky doveze žlutý trikot nejlepšího jezdce až do Paříže. Jednatřicetiletý borec původem z Keni ale optimismus brzdí.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Brit Chris Froome ve žlutém trikotu lídra na trati 15. etapy Tour de France.

Článek

„Je nesmysl tvrdit, že už je závod rozhodnutý. Rozhodně můj triumf není definitivní," přemítá Froome, který absolvuje už dvanáctou Grand Tour. Startoval na Giru i Vueltě, ale pouze Tour dokázal vyhrát. Dominoval v letech 2013 a 2015. A letos se zdá být neohrozitelný.

Šokoval útokem ve sjezdu, za jejichž slabší zvládání byl v minulosti mnohdy kritizován. Útočil i v rovinaté etapě určené sprinterům. V horách ani v nejtěžších stoupáních nehnul brvou. A pokud snad někdy měl slabší chvilku, jeho domestici bravurním výkonem nedopustili, aby někdo ohrozil jejich lídra.

„Je faktem, že pro ostatní musí být demoralizující síla našeho týmu. Myslím, že jsme nikdy nebyli jako stáj v tak skvělé kondici před třetím týdnem závodu jako v letošním roce. Jsme kompletní, nikdo nás neopustil a morálka je vynikající," lebedí si Froome.

Kdo jej může ohrozit? Španěl Contador kvůli zraněním po dvou pádech odstoupil. Kolumbijec Quintana ztrácí 2:59 minuty, krajan Yates (+2:45) zřejmě ještě není připraven a ve zdánlivě výborné formě jezdící Australan Porte ztrácí už přes čtyři minuty. „Ostatní týmy slibují, že budou útočit v Alpách. A já nepochybuji, že mě zkusí ze žlutého dresu vysvléknout," říká Froome.

Největší hrozbou pro zmaření celkového prvenství tak podle všeho může být jedině sám britský závodník. „Cítím se hodně unavený. A stačí jeden špatný den, aby člověk o náskok přišel. Čtyři dny v horách prověří skutečnou připravenost celého pelotonu," tuší Froome.

Vidí choulostivé dny

Jak tedy vidí zbývajících pět dnů, z nichž poslední zahrnuje už jen přesun do Paříže připravený pro spurtery? Která z horských etap v Alpách jej straší? „Vidím před sebou čtyřdenní blok. Čtyři velmi choulostivé dny. Každý den bude náročný nemluvě o přítomnosti časovky," odmítá Froome vypíchnout jeden konkrétní den.

„Už ve středu přijde extrémně náročné etapa po volném dni, což je pokaždé trošku loterie," připomíná britský cyklista den, kdy na závodníky čekají dvě vrchařské prémie třetí kategorie, jedna první, a pak finiš na kopci s vypsanou mimořádnou náročností.

„Znám vrchol Finhaut Emosson z Criterium du Dauphiné. Jde o extrémně těžký kopec. Bude zajímavé sledovat hned středeční dění, které může mnohé napovědět. Vždyť dosud jsme měli vlastně jediný dojezd nejtěžší kategorie. A Mont Ventoux napsal jedinečný příběh," připomínal Froome stoupání, v němž se k vrcholu blížil i poklusem bez kola.

Reklama

Související témata: