Hlavní obsah

Skvělý Kreuziger po skoku do desítky děkoval Saganovi: Neuvěřitelný borec, odvedl práci za čtyři

Praha

Skvělý výkon předvedl český cyklista Roman Kreuziger ve dvacáté etapě Tour de France. Při sobotní deštivé bitvě v Alpách se dostal hned po startu do úniku a z průběžné dvanácté příčky zahájil útok na skok do elitní desítky. Ještě třicet kilometrů před cílem byl ve virtuálním pořadí na průběžné druhé příčce, nakonec se musí spokojit s desátou pozicí. Jak třicetiletý borec týmu Tinkoff etapu viděl?

Foto: facebook Romana Kreuzigera

Roman Kreuziger při etapě na Tour de France.

Článek

„Plán byl zkusit skočit do úniku, pokud bude větší skupina, což se podařilo," přiblížil Kreuziger záměry týmu Tinkoff, který před etapou neměl žádného zástupce v elitní desítce.

Z hlavního pole skutečně odskočila krátce po startu skupina čítající přes třicet cyklistů. „Byl tam i neuvěřitelný Peter Sagan, bez něhož by bylo skoro nemožné odtáhnout únik tak daleko. Odvedl práci za tři čtyři lidi, byl fantastický," chválil Kreuziger slovenského týmového parťáka a úřadujícího mistra světa, jenž dlouhé desítky kilometrů diktoval tempo skupiny uprchlíků.

„Jsem moc rád, že takového borce máme v týmu. Spolupráce byla vidět už v předešlých etapách, když pomáhal Majkovi do úniků při boji o puntíkatý dres a tentokrát zase prací pro mě. Pomohl mi do desítky," uvědomoval si Kreuziger.

Na desátou příčku ztrácel rodák z Moravské Třebové před startem sobotní bitvy dvě minuty a tři vteřiny. „Nejelo se mi během dne nějak dobře, ale po tom, co Peter udělal, jsem věděl, že musím odevzdat všechno. Velkou část etapy jsem musel tahat sám, protože mi nikdo  nechtěl pomáhat a někteří kluci to měli zakázané, protože jsem ohrožoval jejich lídry. Odvedl jsem maximum," vyprávěl Kreuziger.

Ještě třicet kilometrů před cílem měla jeho skupina takový náskok, že byl český závodník ve virtuálním pořadí na druhé příčce. Na jezdce však ještě čekalo 11,6 kilometrů dlouhé stoupání s průměrným sklonem 8,5 procenta. „V posledním kopci, i když začali ostatní nastupovat, tak jsem věděl, že musím zbývající kilometry pojmout jako časovku a držet svůj rytmus," líčil Kreuziger.

Nakonec etapu dokončil jako šestý a v průběžném pořadí se posunul na desátou pozici. Pouhých třináct vteřin jej však dělí od sedmé pozice. „Jsem rád za desítku. V první okamžik jsem i trošku zklamaný, protože chybělo málo vteřin, abych byl sedmý. A to je jiná pozice než desátá," přiznal upřímně Kreuziger.

„Ale cíl byla desítka, kterou jsem vybojoval. Po všech trablích, které jsem v předešlých sezónách měl, jsem se vrátil na pozice z minulosti. Dodá mi to morálku do dalších závodů," narážel Kreuziger mimo jiné na závodní pauzu zapříčiněnou spory s UCI kvůli biologickému pasu.

Před poslední nedělní etapou, kdy už se nezávodí o celkové pořadí, měl jasný plán. „Budu se ze všech sil, které zůstaly, vrátit Saganovi jeho pomoci, aby vybojoval čtvrté etapové vítězství. Byla by to v Paříži krásná tečka," přál si Kreuziger.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články