Hlavní obsah

Kreuziger vybírá ze dvou týmů: Nejsem starý, potřebuji prostor pro nějaké výsledky

Praha
Aktualizováno

Počtvrté v kariéře vybojoval český cyklista Roman Kreuziger umístění v elitní desítce na Tour de France, nejprestižnějším etapovém klání planety. Po tuhé bitvě a parádním představení v předposlední etapě vybojoval závodník stáje Tinkoff desátou příčku.

Foto: Radek Malina, Právo

Roman Kreuziger po návratu z Tour de France 2016.

Článek

Po odstoupení Contadora jste se stal lídrem týmu, ale zdálo se, že podpora stejně nebyla maximální. Jak jste situaci vnímal?

Zaznamenal jsem názory, že jsem dostal malou podporu. Neviděl bych to tak černě. Se sportovními řediteli a majitelem týmu jsme přehodnotili cíle. Do kopců jsem byl já, Majka a Kišerlovski a ostatní kluci nám měli pomáhat před kopci. V posledním týdnu Majka skákal hodně do úniků, protože měl zajistit puntíkatý dres. Zbytek týmu byl kolem mě, kluci se snažili, abych měl všechno do závěru. Pak už to bylo jen na mně, abych sledoval Sky, které diktovalo neuvěřitelné tempo.

Nakonec jste vybojoval desátou příčku. Jde o vaše čtvrté nejlepší umístění z Tour. Jak jste spokojený?

Desítka byl můj cíl. Výsledky od druhého do desátého místa jsou hodně našlapané, rozestupy minimální. Dokumentuje to, jak moc je cyklistika vyrovnaná. Je odskočený Chris Froome, který byl o dvě třídy jinde, ale zbytek se nahání a bojuje o vteřiny.

Váš tým po sezóně končí, tudíž vás čeká jednání o novém kontraktu. Počítá se z tohoto pohledu desátá příčka hodně?

Určitě jsem vybojoval lepší pozici k vyjednávání. Před Tour jsem měl zajetou jen klasiku na Lutychu. S desátým místem z Tour de France bude mít manažer snadnější úlohu.

Máte představu, který tým by se mohl stát vaším novým zaměstnavatelem?

Manažer má nějaké tři čtyři cesty, které jsou rozjednané. Vše vyhodnotíme, co by bylo dobré pro moji budoucnost, abych se cítil dobře. Podle toho se rozhodnu. Z těch čtyř mám dva týmy, které se mi líbí. Ale nechám to vychladnout. Uvidíme, jak se vše vyvine. Záleží mi na programu, který bych měl. Je mi jenom třicet, nejsem starý. Potřebuji prostor pro nějaké výsledky.

Půjdete tedy jen do týmu, kde vám svěří roli lídra a postaví tým kolem vás?

To určitě není varianta, nevyžaduji celý tým kolem sebe. Ale chci určité závody, kde dostanou volnou ruku.

Olympijský start v Riu jste s ohledem na nabitý program odmítl. Co vás čeká nyní?

Ve středu pojedu kritérium v Rakousku, abych prošťouchnul nohy. V sobotu pak klasiku San Sebastian, na níž mi hodně záleží, protože je moje hodně oblíbená. Do té doby budu v Česku, pak i s rodinou vyrazím na vysokohorské soustředění do Livigna, kde se ukáže, jak na tom jsem. Poté si sedneme se sportovními řediteli a určíme další program, protože Tour byla velmi náročná. Uvidíme, jak se budu cítit. Vuelta startuje během čtyř týdnů. Pokud pojedu, chtěl bych být dobře připravený.

Reklama

Související témata: