Hlavní obsah

Sedmou etapu Vuelty vyhrál Van Genechten, Contador v závěru upadl

Sedmou etapu cyklistické Vuelty vyhrál ve spurtu pelotonu belgický outsider Jonas Van Genechten. Leopold König dojel devatenáctý v hlavním poli, které několik stovek metrů před cílem rozdělil hromadný pád. S potrhaným dresem a krvavými šrámy dorazil do cíle například španělský favorit Alberto Contador.

Foto: Profimedia.cz

Belgičan Jonas Van Genechten vyhrál sedmou etapu cyklistické Vuelty.

Článek

Devětadvacetiletý Van Genechten si dojel pro největší výhru své kariéry díky závěrečnému zrychlení pelotonu. Jezdci v hlavním poli se několik desítek metrů před cílem přehnali kolem uprchlíků Luise Leóna Sáncheze ze Španělska a Australana Simona Clarkea a nejvíc sil měl ve spurtu v cílovém městě Puebla de Sanabria člen týmu IAM.

"Na Vueltě moc šancí na vítězství není, musíte o to usilovat v každé etapě. Já už to zkusil v první a druhé. Dneska jsem se snažil zůstat v balíku a vyšlo to," radoval se Van Genechten, jenž si stejně jako většina jeho kolegů hledá nového zaměstnavatele, protože stáj IAM po sezoně skončí.

Druhý dojel po 158,5 km Ital Daniele Bennati. Třetí finišoval druhý muž průběžného pořadí Alejandro Valverde ze Španělska a stáhl ztrátu na vedoucího Kolumbijce Darwina Atapumu na 24 sekund. Třetí zůstal lídr Königova týmu Sky Christopher Froome, českému vrchaři patří stále sedmá pozice.

Vzhledem k tomu, že k hromadnému pádu došlo v poslední zatáčce v ochranné zóně, dostali všichni zainteresovaní stejný čas jako peloton. Contador však po dojezdu přiznal, že s odřeninami je jeho situace po časové ztrátě z úvodu Vuelty nyní ještě složitější. Průběžně se udržel na dvanácté příčce.

"V levotočivé zatáčce 400 m před cílem mě trefil někdo, kdo rád hodně brzdí. Spadl jsem na levou stranu těla a utrpěl jsem zranění především na lýtku a stehně. Hodně to bolí, ale zdá se, že nemám nic zlomeného," uvedl Contador na webu svého týmu Tinkoff.

K nehodě trojnásobného vítěze Vuelty došlo v nejnevhodnější okamžik. V sobotu je totiž na programu první ze tří horských etap za sebou, po 181,5 km se končí výstupem první kategorie na vrchol La Camperona.

Vuelta - 7. etapa: Maceda - Puebla de Sanabria (158,5 km):
1. Van Genechten (Belg./IAM) 3:55:44
2. Bennati (It./Tinkoff)
3. Valverde (Šp./Movistar)
4. Gilbert (Belg./BMC)
5. Réza (Fr./FDJ)
6. Bagdonas (Lit./AG2R)
7. Meersman (Belg./Etixx-Quick-Step)
8. Sbaragli (It./Dimension Data)
9. Hardy (Fr./Cofidis)
10. Van der Sande (Belg./Lotto)
...19. König (ČR/Sky) všichni stejný čas
135. Štybar (ČR/Etixx-Quick-Step) -11:09
Průběžné pořadí:
1. Atapuma (Kol./BMC) 25:41:05
2. Valverde -24
3. Froome (Brit./Sky) -32
4. Quintana (Kol./Movistar)
5. Chaves (Kol./Orica) oba -38
6. S. Sánchez (Šp./BMC) -1:07
7. König -1:12
8. Kennaugh (Brit./Sky) -1:14
9. Brambilla (It./Etixx-Quick-Step) -1:22
10. S. Yates (Brit./Orica BikeExchange) -1:28
...46. Štybar -23:16

Reklama

Související témata: