Hlavní obsah

Růžové jubileum jako hold Coppimu či Pantanimu. Tři týdny galejí jsou ušité pro Žraloka

Milán

Obhájce triumfu z Giro d´Italia si lebedí. Slavný závod má v příštím roce na programu stý ročník. Organizátoři v úterý v Miláně odtajnili trasu a experti se shodují, že je jako šitá na míru pro Itala Vincenza Nibaliho, jenž si přivlastnil růžový trikot lídra v letech 2013 a 2016.

Foto: Facebook

Leopold König (vpravo).

Článek

„Jde o velmi těžké Giro, jemuž dvě časovky dodávají určitou rovnováhu. Profilem je nadcházející ročník velmi podobný, jako když jsem vyhrál, ale nemohu teď slíbit další triumf," zůstal zdrženlivý jednatřicetiletý závodník, jemuž je přezdíváno Žralok z Messiny

Do bitvy o růžový trikot vyrazí peloton 5. května na Sardinii. Postupně cyklisté zavítají do všech jednadvaceti italských regionů, projedou od jihu k severu a budou muset zdolat kopce v Alpách i Dolomitech, aby mohl být 28. května nejlepší korunován před milánskou katedrálou. Nechybí žádné z ikonických stoupání, jimiž pořadatelé vzdávají hold borcům jako Eddy Merckx, Fausto Coppi, Marco Pantani či Felice Gimondi.

Závodníci tak musí zdolat Etnu, dvakrát v jednom dni průsmyk Stelvio, třicetikilometrový Blockhaus či absolvovat mučivý výstup na vrchol Oropa. Nechybí děsivé Mortirolo, královská osmnáctá etapa s pěti vrcholy nejtěžší kategorie a na závěr čtyřiadvacet kilometrů dech beroucí výstup na horu Monte Grappa. Pro sprintery je připraveno šest dnů v první polovině závodu. Od čtrnácté etapy už půjde jen o drsnou horskou bitvu.

Na Sardinii se závod vrací po dekádě

„Závod si bude žádat formu od prvního dne až do smrtící horské kombinace v posledním týdnu. Každopádně jsem nadšený, že závod zahrnuje etapu na Sicílii. Bylo by fantastické jet v rodné Messině v růžovém trikotu lídra," hleděl ke květnu příštího roku s nadšením Nibali, jenž pojede poprvé v dresu týmu Bahrajn Merida.

Na Sardinii, kde závod odstartuje, se Giro vrací po deseti letech. „Je skvělé, že začínáme na ostrově, kde jsem se narodil. Závodil jsem tehdy ještě na horských kolech, když peloton zavítal na Sardinii naposledy. Bude to speciální okamžik," rozplýval se Ital Fabio Aru, jenž pojede slavný závod počtvrté. V roce 2013 byl třetí, o rok později druhý. Letos borec stáje Astana na Apeninském poloostrově nestartoval, a tak by rád pódiové umístění zkompletoval při jubilejním ročníku.

Jubilejní stý ročník bude zahrnovat zcela novou marketingovou strategii, jejímž klíčovým prvkem je nové logo se siluetou cyklisty zahrnující slogan Amore Infinito, což v překladu znamená nekonečná láska.

Reklama