Hlavní obsah

Sosenka chce i přes potíže medaili ze stíhačky

PRAHA

Daleko víc problémů, než sám čekal, řeší před startem na mistrovství světa dráhařů v Bordeaux český cyklista Ondřej Sosenka. Přesto je však optimistou a doufá, že se ve stíhačce jednotlivců popere o jednu z medailí.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Ondřej Sosenka

Článek

"Věřím, že je to v mých silách," řekl třicetiletý reprezentant, který do Bordeaux letí až dnes. Ostatní závodníci už jsou v dějišti, kde šampionát ve čtvrtek startuje.

Sosenka až do odjezdu řešil, na čem vlastně stíhačku pojede. "Dostal jsem dvě kola značky De Rosa, ale geometrie byla úplně jiná, než jsem potřeboval. Nakonec jsem na stíhací kozu použil rám z kola, na kterém jsem vloni v Moskvě překonal světový rekord v hodinovce. Pan Kovařík odvedl tradičně dobrou práci, i když se všechno dělalo na poslední chvíli. Rozměrově je to daleko lepší," prozradil.

Na svém speciálu však ani jednou netrénoval. "Vlastně jsem ani pořádně nejezdil na dráze, spíš jsem trénoval na silnici na časovkářském kole," uvedl Sosenka. "Poprvé se tam svezu ve čtvrtek, ale jako velký handicap bych to neviděl. Přece jen na ní mám od mládí něco odtrénováno. A základem všeho je stejně silnice," mávne rukou.

V pátek dopoledne ho čeká kvalifikace stíhacího závodu na 4 km. "Systém je hodně ostrý, do večerního finále postoupí podle časů nejlepší čtyři. První s druhým jede o zlato, ti pomalejší o bronz. Pro ostatní je konec. Proto musím dát do první jízdy úplně všechno," uvědomuje si dvoumetrový závodník.

Před šesti lety byl v Anglii sedmý

Jeho největšími soupeři by měli být mj. obhájce titulu z Los Angeles Němec Bartko či Španěl Escobar. "Ti nejlepší to podle mě pojedou za 4:22 a to jsem schopen zajet také." Na mistrovství světa na dráze startoval naposledy před šesti lety v Manchesteru a ve stíhačce byl sedmý časem 4:26,956. "Teď jsem rychlejší," tvrdí. "Od té doby jsem jel vlastně jen občas bez přípravy domácí mistrák a vloni tu hodinovku. Bude to zajímavý test a ostudu určitě neudělám."

Kromě trablů s kolem musel řešit i problémy s uvolněním ze svého italského silničního týmu Acqua e Sapone. "Šéf mě nechtěl pustit, že ho dráha nezajímá, ani kdybych získal titul mistra světa. Nakonec musel pomoci můj italský manažer s tím, že mě na reprezentační akce uvolnit musí," vysvětlil Sosenka.

Hodně slibovali...

V italské stáji je už třetím rokem a vždy patřil k jejím tahounům. "Ale teď už cítím, že se moje působení tam chýlí ke konci. Slibů byla spousta, ale realita je trochu jiná. Letos jsem prakticky nezávodil. Měl jsem zdravotní problémy s achilovkou a po šampionátu to musím začít léčit," dodal Sosenka. "A když získám medaili, tak se mi bude určitě líp hledat nový tým."

Reklama