Hlavní obsah

Wiggins si možná ještě prodlouží závodní kariéru

Gent

Britský cyklista Bradley Wiggins vyhrál ve dvojici s jinou hvězdou Markem Cavendishem tradiční Šestidenní závod na dráze v Gentu. Podnik v rodném městě vítěze Tour de France 2012 měl být jeho posledním závodem kariéry, ale šestatřicetiletý Wiggins si nechal trochu překvapivě ještě pootevřená zadní vrátka.

Foto: Jan Brychta / Czech Cycling Tour

Ilustrační foto

Článek

Wiggins avizoval dlouho dopředu, že se právě závodem na dráze v Belgii, který vyhrál už v roce 2003 a kde jako dítě sledoval při závodech svého otce, rozloučí s profesionální kariérou. Po triumfu však držitel oficiálního rekordu v hodinovce z loňského června (54,526 kilometru) zdaleka tak přesvědčivý nebyl.

"Vždy jsem říkal, že tohle by měla být má rozlučka; přijet sem a naposledy si zazávodit v Gentu. Jisté je to, že jsme tady naposledy jeli jako dvojice s Markem. Ale možná to ještě nebyl můj poslední individuální závod," připustil Wiggins.

"Nejsem si ještě zcela jistý ohledně své budoucnosti, ale mám stále ještě velmi dobré nohy, takže nechci říkat, že můj odchod je stoprocentní. Teď si budu užívat výhru v závodě, prohlášení ohledně mé budoucnosti udělám až během týdne," doplnil Wiggins, který je majitelem osmi olympijských medailí, nejvíce mezi britskými olympioniky.

Wiggins získal pod pěti kruhy pětkrát zlato, jednou stříbro a dvakrát bronz. Naposledy se z cenného kovu radoval v Riu de Janeiro v polovině srpna, kdy jako člen britského kvarteta dosáhl na svůj další triumf, navíc ve světovém rekordu. Vyšel mu tak risk v podobě návratu na dráhu ze silničních závodů.

V následujících měsících se však dostal do podezření kvůli svým terapeutickým výjimkám poté, co hackeři v polovině září zveřejnili zdravotní dokumentaci více než stovky světových sportovců. Wiggins o výjimky požádal třikrát těsně před největšími etapovými závody. Doping však rezolutně odmítá.

Reklama

Související témata: