Hlavní obsah

Největší medailová naděje na MS v cyklokrosu touží po životním úspěchu

Bieles

S nejvyššími ambicemi půjde do dnešního závodu mistrovství světa v cyklokrosu ostřílená závodnice Kateřina Nash. Opravňují ji k tomu skvělé výsledky, jichž dosahovala v průběhu sezony. Devětatřicetiletá česká reprezentantka skončila celkově třetí v seriálu Světového poháru, když nastoupila do šesti z osmi závodů a čtyřikrát dojela na medailových pozicích. Jednou vyhrála, nejhůře byla naposledy v Hoogerheide s velkou porcí smůly sedmá.

Foto: Michal Červený/mtbs.cz

Kateřina Nash v akci.

Článek

Rodačka z Prachatic získala zatím jeden bronz na evropském šampionátu a medaili stejné hodnoty i na Mistrovství světa před šesti lety. Letos však pošilhává i po medaili z cennějšího kovu.

Na pódium může pomýšlet nejen s ohledem na výsledky v předchozím průběhu sezony, ale i díky tomu, že se cítí v dobré pohodě. „Jsem strašně ráda, že jsem zdravá, což je asi v tuto dobu nejdůležitější. Cítím se dobře, mám z toho radost. Na závod se fakt těším," řekla novinářům Nash.

A věří, že má recept i na to, jak porazit skvělou Nizozemku Marianne Vosovou, považovanou za největší favoritku na zlato, které by pro ni bylo již osmé. „Předjet ji," řekla Nash s nadsázkou. „Ona to umí na všem, bude to těžké. V závodě člověk ze sebe chce vydat úplně všechno, takže ono něco plánovat moc nejde. Jediné, co by fungovalo, je ujet jí," dodala.

Trať je z jejího pohledu zajímavá a docela technická. „Není to taková silnice jako minulý týden (v Hoogerheide). Je vidět, že je modernější, postavená podle posledního trendu, jaký známe z biků, střižená s vystavěnými prvky. Je vidět, že si s tím organizátoři dali docela práci. Připomíná mi Namur, jen tam je to víc přírodní," prohlásila.

Zároveň ale konstatovala, že se o trati snaží příliš nepřemýšlet. „Stačí mi, když si trať projedu a pak přemýšlím, co, kde a jak ještě vylepšit. Stejně na ní budeme muset pak závodit všichni. Jsou samozřejmě tratě, které mi sedí víc nebo méně. Ale těžko říct, špička umí jezdit na čemkoliv. Proto se snažím myslet jen na sebe, jak to nejlépe zvládnu. Ale přiznám se, trať se mi líbí, baví mě," doplnila Nash.

Základním předpokladem úspěchu bude jako obvykle start. „Člověk ho nemusí přímo vyhrát, ale zásadně ho nesmí pokazit. Je dobré tam být vepředu. Když se najede do těch toček, tak se tam může začít hned padat, a pokud bude člověk vzadu, může na to doplatit. Nedovedu si představit, že by se to tady pak mohlo sjet jako třeba v Hoogerheide. Uvidíme v závodě, tohle se nedá předpovídat," řekla devětatřicetiletá reprezentantka.

Věří, že výkonem v závodě, jenž odstartuje v 15 hodin, si pak plně zaslouží dovolenou, kterou si naplánovala. „V Kalifornii po dlouhých letech napadlo strašně sněhu, takže se moc těším na lyže. Doufám, že tam na mě zbude ještě nějaký prašan," přála si Nash. "Dám si skialpy a běžky. Koncem února se pak pojedu ještě trochu ohřát na Havaj," nastínila.

Reklama