Hlavní obsah

Nash vydřela ve strhujícím dramatu na blátě a sněhu bronz

Bieles
Aktualizováno

Kateřina Nash získala na mistrovství světa v cyklokrosu podruhé v kariéře bronz. Svůj první titul vybojovala v sobotním dramatickém závodě žen Belgičanka Sanne Cantová, která předčila ve strhujícím závěru favorizovanou Nizozemku Marianne Vosovou, sedminásobnou mistryni světa.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Nash získala na MS v cyklokrosu bronzVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Devětatřicetiletá Nash potvrdila vynikajícím výkonem na těžké trati pozici největší medailové naděje české výpravy. Na MS byla třetí už v roce 2011 v Sankt Wendelu.

Na medaili dosáhla třetí žena celkového pořadí Světového poháru i přesto, že měla zkraje závodu technické problémy a propadla se až na konec první desítky. Ve třetím z pěti okruhů na náročné trati ale předvedla fantastickou stíhací jízdu a vrátila se do hry o cenný kov.

V samém závěru musela o bronz tvrdě bojovat s Nizozemkou Lucindou Brandovou a při nájezdu na krátkou cílovou rovinku byla rychlejší. Na vítězku ztratila 21 vteřin.

Stejným způsobem rozhodla souboj o zlato Cantová, které v posledním kole napomohl i spadlý řetěz vedoucí favoritky závodu Vosové. Nizozemka, která získala titul naposledy v roce 2014, jako kdyby po opravě kola neměla především psychické síly na souboj až do finiše. V posledních desítkách metrů evidentně zklamaná na spurt rezignovala. Všestranná cyklistka má z MS sedm zlatých, dvě stříbrné a jednu bronzovou medaili.

Nosková na obhajobu stříbra nedosáhla

Nikola Nosková dojela v závodě cyklokrosařek do 23 let šestá. Šampiónkou se stala Annemarie Worstová z Nizozemska, jež zvítězila před Američankou Ellen Nobleovou a Britkou Evie Richardsovou. Na šestnáctém místě skončila Jana Czeczinkarová, další česká zástupkyně Tereza Vaníčková uzavřela první třicítku a Martina Kukulová byla 36.

V porovnání s dopoledním závodem juniorů sice závodnicím do 23 let trať o něco změkla, ale i tak zůstávala hodně kluzká a cyklokrosové naděje na ní měly hodně potíží. Nejlépe rozjela závod pozdější vítězka Worstová, ale ještě během úvodního okruhu spadla a o nevelký náskok přišla. Nosková byla po prvním kole pátá s patnáctivteřinovou ztrátou.

Obhájkyně překvapivého loňského stříbra z Heusden-Zolderu si nakonec ještě o jednu příčku pohoršila a ztratila minutu a 44 vteřin na vítězku. Tou se stala přece jen Worstová, která se zvládla po pádu chytit Richardsové a od poloviny závodu na pět okruhů opět převzala režii.

Třetí žena závěrečného závodu Světového poháru v Hoogerheide za sebou nechala Nobleovou o deset sekund. Richardsová si pro bronz dojela za dalších 16 vteřin.

Mistrovství světa v cyklokrosu v Bieles (Lucembursko)
Junioři (22,54 km):
1. Pidcock (Brit.) 41:24
2. Tulett (Brit.) -38
3. Turner (Brit.) -44
...
21. Gavenda (ČR) -4:13
27. Vaníček (ČR) -5:06
34. Kopecký (ČR) -6:07
41. Honzák (ČR) -6:35
59. Schierl (ČR) -2 kola
Ženy do 23 let (15,55 km):
1. Worstová (Niz.) 43:47
2. Nobleová (USA) -10
3. Richardsová (Brit.) -26
4. Verdonschotová (Belg.) -1:08
5. Bakkerová (Niz.) -1:41
6. Nosková (ČR) -1:44
...
16. Czeczinkarová (ČR) -3:58
30. Vaníčková (ČR) -6:35
36. Kukulová (ČR) -7:57
Ženy elite:
1. Cantová (Belg.) 43:06
2. Vosová (Niz.) -1
3. Nash (ČR)
4. Brandová (Niz.) obě -21
5. Rochetteová (Kan.) -36
6. Lechnerová (It.) - 53
7. Majerusová (Luc.) -1:21
8. Van Loyová (Belg.) -1:25
9. Brammeierová (Brit.) -1:31
10. Antonneauová (USA) -1:46
...
Havlíková (ČR) nedojela

Reklama