Hlavní obsah

Mladí čeští cyklisté dostali čtyřletý distanc za doping

Praha
Aktualizováno

Mladí čeští cyklisté Michal Brázda a Jan Kovář měli v listopadu při mimosoutěžním odběru pozitivní dopingový test na anabolický steroid stanozolol a další zakázanou látku clenbuterol. Oba dostali čtyřletý zákaz startů, který jim vyprší 1. ledna 2021. Informoval o tom Antidopingový výbor ČR na svém webu.

Foto: Profimedia.cz

Doping, problém sportu.

Článek

Devatenáctiletý Brázda i dvacetiletý Kovář do loňska závodili za královéhradecký kontinentální tým Whirlpool Author, který do nové sezony jde pod názvem Elkov-Author.

"Samozřejmě o tom víme, že byli pozitivně testováni. Potvrdili nám to a přiznali se k tomu. Je to pro nás samozřejmě velmi nepříjemná záležitost, ale na druhou stranu k tomu případu došlo v období osobního volna po sezoně a mimo jakoukoliv týmovou aktivitu," řekl ČTK zástupce dlouhodobě nejlepší české stáje Miloš Židík.

Podle něj s jezdci tým na tento rok nepočítal. "To potvrzuje skutečnost, že nebyli na přihlášce k UCI. Vedení dopředu avizovalo, že s nimi nepočítá a že upřednostní jiné jezdce. Kovář s Brázdou už tedy v době testování prakticky nebyli součástí týmu," uvedl Židík.

Brázda se stal předloni juniorským mistrem republiky v závodě s hromadným startem a zúčastnil se v této kategorii světového i evropského šampionátu. Reprezentační zkušenosti má také Kovář, který loni jel na mistrovství Evropy v kategorii do 23 let.

Reklama