Hlavní obsah

Těsně pod vrcholem! Štybar skončil v legendárním závodě druhý

Aktualizováno

Do poslední chvíle bojoval o prvenství. Český cyklista Zdeněk Štybar byl však ve finiši na legendární klasice Paříž-Roubaix předstižen Gregem van Avermaetem a podruhé v kariéře skončil druhý.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih cyklistické klasiky Paříž-RoubaixVideo: sntv

 
Článek

"Kdybych mohl být sprostý, tak bych to řekl, co jsem. Určitě je to zklamání, myslím si, že jsem byl určitě v pozici, kdy jsem mohl vyhrát, ale tenhle sprint na velodromu je jen tady a vždycky je to zvláštní. Možná, že jsem mohl počkat o padesát metrů dál, ale to bylo stejné riziko jako začít na nějakých sto osmdesáti metrech v zatáčce," řekl Štybar Radiožurnálu.

Jednatřicetiletý cyklista byl druhý na "Pekle severu" i před dvěma lety. Dnes dojel na velodrom v Roubaix ve tříčlenné skupině uprchlíků a po taktickém vyčkávání zaútočil jako první. Van Avermaet však měl ve finiši více sil a vybojoval už čtvrté letošní vítězství v seriálu WorldTour, na takzvaných monumentech se dočkal poprvé v kariéře.

Štybar vedl ještě zhruba 50 metrů před cílem. S Van Avermaetem však prohrál o dvě délky kola a přišel o šanci vyhrát Paříž-Roubaix jako první český cyklista v historii. V cíli vzteky bouchl do řidítek a pak sklesle seděl na trávě s hlavou v dlaních. "Jsem zklamaný, ale zároveň spokojený, protože jsem do toho dal všechno, co jsem mohl, a bojoval až do samotného konce," řekl Štybar v televizním rozhovoru.

Dlouho přitom pomáhal belgickému kolegovi z Quick-Stepu Tomu Boonenovi, jenž se dnes loučil s kariérou a pomýšlel na rekordní páté vítězství v Roubaix. Český trojnásobný mistr světa v cyklokrosu na kostkách udával často tempo, držel se v popředí a Boonen pak nestačil.

Za svůj výkon však Štybar odměněn životním úspěchem spojeným s tradiční dlažební kostkou nebyl. "Pořád jsem měl v hlavě, aby nás dojel Tom zezadu. Čtyři kilometry do cíle mi řekli: 'Ok, můžeš jet na sebe'. Je to úplně něco jiného, když celý závod pomáháte a pak se naskytnete v situaci, že můžete vyhrát a tým vám to povolí. To je prostě jiné, než když jdete do závodu s tím, že chcete absolutně vyhrát," vysvětlil Štybar. "Dneska máme s Tomem rozlučku, takže si myslím, že po druhém pivu to bude dobrý," dodal.

Van Avermaet dobyl jeden z pěti monumentů až na 37. pokus. "Dříve jsem si říkal, že tenhle závod nemůžu vyhrát. A povedlo se. V závěru jsem se bál Štybara, protože v úniku nespolupracoval a mohl odpočívat. Jsem šťastný, že jsem ten monument konečně vyhrál," radoval se.

Třetí skončil ve 115. ročníku nizozemský cyklista Sebastian Langeveld. Letošní závod byl nejrychlejší v historii, 257 kilometrů zvládli nejlepší za 5:41:07 hodiny, tedy průměrnou rychlostí 45,2 km/h.

Cyklistický jednodenní závod Paříž-Roubaix (WorldTour) - 257 km:
1. Van Avermaet (Belg./BMC Racing) 5:41:07,
2. Štybar (ČR/Quick-Step),
3. Langeveld (Niz./Cannondale),
4. Stuyven (Belg./Trek-Segafredo),
5. Moscon (It./Sky) všichni stejný čas,
6. Démare (Fr./FDJ),
7. Greipel (Něm./Lotto),
8. Theuns (Belg./Trek-Segafredo),
9. Petit (Fr./Direct Energie),
10. Degenkolb (Něm./Trek-Segafredo) všichni -12.

Reklama

Související témata: