Hlavní obsah

Bábek si ziskem dvou medailí splnil na MS cyklistické sny

Hongkong

Tomáš Bábek prožil v závěrečném dni mistrovství světa v dráhové cyklistice v Hongkongu pocity štěstí spojené s naplněním svého medailového snu. Devětadvacetiletý sprinter se na šampionátu dvakrát dostal na stupně vítězů. Poprvé ve čtvrtek, kdy převzal bronz za keirin, a podruhé v neděli po stříbrném závodu na kilometr s pevným startem.

Foto: ČTK

Tomáš Bábek (vlevo) se podělil o stříbrnou medaili ze závodu na jeden kilometr s pevným startem s Francouzem Lafargem.

Článek

"Pocity jsou to úžasné. Jsem za ně strašně rád. Vždycky jsem se díval jen zpovzdálí na bednu, kde stojí ti nejlepší. A v duchu jsem si říkal, jak by bylo krásné se tam postavit také. Konečně se mi to podařilo. Hned dvakrát," popsal Bábek své dojmy.

Stříbro v kilometrovém závodu považuje za satisfakci za keirin, kde měl ambice největší a nenaplnil je. "Nebyl jsem spokojený s bronzem. I když se nechci rouhat a jsem strašně rád za stříbrnou medaili. Mrzí mě, že můj výkon nestačil na duhový dres mistra světa. Ale mám aspoň motivaci do budoucna," uvedl Bábek.

Je přesvědčen, že se letos v Hongkongu sešla nejsilnější konkurence v historii. Jako příklad Bábek připomněl dalšího českého jezdce Davida Sojku, který zaostal v kilometru jen vteřinu za ním a tento čas stačil pouze na 19. místo.

S psychickým tlakem se dokázal vyrovnat

"Ve finále dosáhlo všech osm jezdců neuvěřitelné časy. Podařilo se mi jako jedinému ve finále zlepšit čas z kvalifikace. Je to prostě super výsledek. Kilometr je nesmírně tvrdá disciplína a bere hodně sil. Jsem za můj výsledek nesmírně šťastný, neboť je výsledkem mé tréninkové dřiny," dodal brněnský rodák.

Po zavedení nového pravidla a rozdělení na kvalifikaci a finálovou jízdu věřil, že zúročí sprinterskou vytrvalost. A to se mu v neolympijské disciplíně podařilo.

Vítězství ve Světovém poháru v keirinu, zisk titulu mistra Evropy i výsledky za poslední rok přitom dostaly Bábka pod velký psychický tlak. V Hongkongu se s ním dokázal vyrovnat.

"Nechtěl jsem si ho připouštět. Šel jsem do závodů na šampionátu stejně jako do ostatních. S čistou hlavou a cílem nechat na dráze všechno. Buď to vyjde, nebo ne. Držím se své teorie válečníka: když jdeš do bitvy, tak nevíš, zda vyhraješ. Ale uděláš vše pro úspěch. Nejdůležitější je věřit, že to vyjde. To mi dovolí dát do závodu všechny síly," popsal svou taktiku.

Reklama