Hlavní obsah

Valverde vyhrál počtvrté klasiku Lutych-Bastogne-Lutych. Z Čechů lépe dojel Kreuziger

Lutych

Nejstarší cyklistickou klasiku Lutych-Bastogne-Lutych vyhrál počtvrté v kariéře Španěl Alejandro Valverde. Lídr týmu Movistar navázal na středeční výhru na Valonském šípu a dva dny před 37. narozeninami se stal nejstarším vítězem závodu přezdívaného "La Doyenne".

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Valverde počtvrté triumfoval na Lutych-Bastogne-Lutych

 
Článek

Valverde v závěru 258 km dlouhé klasiky dostihl v úniku jedoucího Dana Martina z Irska a dojel si pro vítězství. Navázal tak na triumfy z let 2006, 2008 a 2015 a potvrdil skvělou jarní formu. Vítěz Vuelty z roku 2009 kromě úspěchů v Belgii vyhrál také španělský jednorázový závod Kolem Murcie a tři domácí etapové závody Kolem Katalánska, Kolem Baskicka a Kolem Andalusie.

Dnešní triumf věnoval Valverde tragicky zesnulému Michele Scarponimu, jenž zemřel v sobotu ráno po srážce s nákladním automobilem. "Tohle je pro něj, byl to můj dobrý přítel. Své prize money pošlu jeho rodině," řekl Španěl. Scarponiho uctili jeho kolegové z pelotonu minutovým potleskem na startu.

Valverde se čtvrtým vítězstvím v jednom z takzvaných cyklistických "monumentů", jenž se jel poprvé v roce 1892, vyrovnal Italovi Morenu Argentinovi. O jednu výhru víc už má pouze legendární Belgičan Eddy Merckx.

Z dvou Čechů v závodě dopadl lépe Roman Kreuziger, jenž pracoval pro svůj tým Orica a obsadil 27. pozici s půlminutovým odstupem za vítězem. Petr Vakoč z Quick-Stepu, jenž v průběhu závodu táhl celý peloton, dojel jako jeden z posledních na 148. pozici.

Cyklistický jednodenní závod Lutych-Bastogne-Lutych (WorldTour) - 258 km:
1. Valverde (Šp./Movistar) 6:24:27
2. Martin (Ir./Quick-Step) stejný čas
3. Kwiatkowski (Pol./Sky)
4. Matthews (Austr./Sunweb)
5. I. Izagirre (Šp./Bahrajn-Merida)
6. Bardet (Fr./AG2R) všichni -3
...
27. Kreuziger (ČR/Orica) -34
148. Vakoč (ČR/Quick-Step) -14:09

Reklama