Hlavní obsah

Kulhavý byl při SP v Novém Městě až na 55. místě, vyhrál Schurter

Nové Město na Moravě
Aktualizováno

Sedmadvacátý Jan Škarnitzl byl nejlepším českým závodníkem na úvod Světového poháru bikerů v Novém Městě na Moravě. Dvojnásobný olympijský medailista Jaroslav Kulhavý dojel až na 55. místě. Zvítězil olympijský šampion z Ria Nino Schurter, který si loni na stejné trati dojel pro pátý titul mistra světa v kariéře. Adéla Šafářová obsadila v závodě žen do 23 let 17. místo a dosáhla na nejlepší umístění českých barev během závodního víkendu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

SP na horských kolech v Novém Městě - muži EliteVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

"Nebylo to dnes z mé strany dobré. Chtěl jsem jet na nějaké dobré umístění v tom úvodním kole, ale nevyšlo to. Byla tam šance být ve skupině, která jela o desítku, říkal jsem si, že by to mohlo být dobré, ale ve druhém kole jsem chyboval a ztratil jsem pět až deset vteřinek. A abych se dostal zpátky do té skupiny, musel jsem jet trochu přes můj limit, což mě hrozně sundalo," uvedl Škarnitzl v rozhovoru s novináři.

Dvaatřicetiletému Kulhavému se nepovedl start a po kratším zaváděcím okruhu byl až na konci třetí desítky se ztrátou 40 vteřin. Přestože se pak pohyboval i okolo patnácté příčky, dnešek evidentně nebyl jeho optimálním závodním dnem. V předposledním z celkem šesti celých kol měl navíc defekt, v cíli ztratil na svého velkého rivala Schurtera přes sedm a půl minuty.

"Sešlo se to fakt hodně blbě. Nedá se nic dělat. Snad mě to alespoň nakopne do další části sezony, která je pro mě hodně důležitá. Ty velké závody ještě přijdou, i když v Novém Městě chci vždycky uspět hlavně kvůli fanouškům. I kvůli nim jsem ten závod dojel. Nechtěl jsem z toho slézt, i když není nic příjemného, když máte úplně prázdné nohy. Nebylo to dnes dobré," přiznal Kulhavý.

Na startu přitom unikl pádu několika závodníků, po němž ještě dlouhé minuty seděl u kraje trati otřesený Australan Daniel McConnell. Přesto se nedokázal dostat k čelu závodu. "Párkrát jsem tam dostal ránu, párkrát se to tam zamotalo, ale chyběly stoprocentní nohy. Nájezd (do terénu) je dlouhý. Když na to člověk má, tak by se tam musel umět dostat. Ale já se neposouval. Ztratil jsem spoustu času, ale kdyby výkonnost byla lepší, mohl jsem se dostat k pódiu. První dvě kola byly ty skupiny přede mnou relativně dost blízko," řekl Kulhavý.

O rok mladší Schurter si okamžitě po startu proklestil cestu na špici, kde se ho polovinu závodu dokázal překvapivě držet Španěl David Valero, ale na velikána této olympijské disciplíny nakonec nestačil. Schurter vyhrál v Novém Městě včetně MS již celkově popáté. Valero do cíle dojel s mankem 26 vteřin, třetí skončil Francouz Julien Absalon.

"Po minulém roce jsem šel do závodu uvolněný. Překvapil mě David, který mě začal stíhat, počkal jsem na něj a on pak tahal krásné tempo, které mi dokonale vyhovovalo. Několikrát zkoušel atakovat, ale měl jsem dost sil se ho udržet. Ve čtvrtém okruhu jsem zkusil zaútočit a vyšlo to. Cítil jsem se skvěle, tenhle okruh mi sedí naprosto vším," řekl spokojený Schurter.

"Už vloni jsem útočil na čelní pozice, ale vždy se mi přihodil nějaký problém - defekt nebo pád. Okruh v Novém Městě mi sedí, vloni jsem tady skončil osmý. Mám strašnou radost," uvedl Valero. "Snažil jsem se ze sebe dostat všechno. Říkal jsem si, že je lepší to zkusit a třeba skončit třetí, než nezkusit nic. Popravdě jsem tomu moc nevěřil, ale povedlo se," netajil spokojenost s třetí příčkou velikán Absalon.

V kategorii žen do 23 let skončila až za Šafářovou domácí šampionka Barbora Průdková, dojela šestadvacátá. S obrovským náskokem zvítězila Američanka Kate Courtneyová.

Teprve osmnáctiletá Šafářová zářila po průjezdu cílem spokojeností. "Jelo se mi skvěle. Odstartovala jsem až moc dobře, to jsem ani nečekala. Celý závod se mi jelo vážně úžasně, diváci mě hrozně hnali. Takže super," řekla Šafářová novinářům.

Závod Světového poháru v cross country horských kol v Novém Městě na Moravě:
Muži - elite:
1. Schurter (Švýc.) 1:27:35
2. Valero (Šp.) -26
3. Absalon -1:46
4. Marotte -1:51
5. Sarrou -1:59
6. Tempier -2:09
7. Carod (všichni Fr.) -2:41
8. M. Van de Poel (Niz.)
9. Cooper (N. Zél.)
10. Fontana (It.) všichni -2:51
...
27. Škarnitzl -5:36
49. Nesvadba -7:17
55. Kulhavý -7:38
57. Rauchfuss -8:03
63. Paprstka -9:09
76. Stošek -12:31
81. Vobecký (všichni ČR) -1 kolo
Ženy do 23 let:
1. Courtneyová (USA) 1:12:45
2. Richardsová (Brit.) -1:50
3. Freiová (Švýc.) -3:26
4. Worstová (Niz.) -4:11
5. Géraultová (Fr.) -4:22
6. Bertaová (It.) -4:40
...
17. Šafářová -7:21
26. Průdková (obě ČR) -9:41

Reklama

Související témata: