Hlavní obsah

Tour de France přišla kvůli skandálu o hlavní hvězdy

ŠTRASBURK

Dopingový skandál v cyklistice, který vyšetřují úřady ve Španělsku, narostl do obrovských rozměrů a citelně zasáhl i Tour de France. Na start legendárního závodu se v sobotu nepostaví žádný cyklista, jehož jméno se objevilo ve zprávě vyšetřovatelů. Chybět budou mimo jiné největší favorité Ivan Basso, Jan Ullrich či Francisco Mancebo.

Článek

Šéfové jednadvaceti zúčastněných stájí se v pátek dohodli na tom, že všem podezřelým cyklistům pozastaví činnost a pořadatelé slavného závodu jezdce posléze vyloučili. Podle rozhodnutí stájových lídrů navíc za vyloučené cyklisty nesmějí naskočit náhradníci, takže T-Mobile pojede Tour jen se sedmi jezdci.

Závodu se nakonec nezúčastní celá stáj Astana-Würth, kterou už v minulých dnech pořadatelé vyzvali, aby na účast na Tour rezignovala. Tým dříve známý pod názvem Liberty Seguros má na seznamu zveřejněném španělskými médii tři závodníky ze startovní listiny Tour včetně špičkového vrchaře Joseby Belokiho. O účast tak přijde i lídr týmu Kazach Alexandr Vinokurov, jenž patřil do okruhu favoritů.

Pojede jen 20 týmů

Na start ve Štrasburku se tak v sobotu postaví jen 20 týmů, jejichž seznam dnes večer zveřejnili pořadatelé legendárního závodu. O účast na Tour už dříve přišli jezdci druhodivizní španělské stáje Communidad Valenciana, která má na seznamu hned patnáct členů. Kvůli skandálu na Pyrenejském poloostrově ji organizátoři vyloučili už před dvěma týdny. Z pelotonu tak kvůli aféře vypadla téměř třicítka jezdců.

Ullricha, vítěze Tour z roku 1997, dnes dopoledne suspendovala jeho stáj T-Mobile, která nečekala na rozhodnutí pořadatelů o vyřazení podezřelých jezdců. "Jsem v naprostém šoku. To je to nejhorší, co se mi v kariéře stalo. Mohu jen říct, že jsem nikdy s tou věcí neměl co dělat," řekl dvaatřicetiletý německý závodník televizi ZDF. "Cítím se jako oběť," dodal.

"V Ullrichovi přišel závod o jednoho z velkých favoritů, ale je otázkou, zda nepřijde i o dalšího," řekl ČTK jediný český zástupce v závodě Pavel Padrnos, kterého zpráva o Ullrichově vyřazení zastihla na tréninku. Zanedlouho se jeho prognóza naplnila, když podobný osud jako Ullricha postihl i druhého největšího adepta na prvenství Itala Bassa z týmu CSC.

"Je to podobné jako v mém případu před dvěma lety v Itálii. Na seznamu jsou všichni podezřelí, ale to neznamená, že všichni jsou vinni," řekl člen stáje Discovery Channel, který čelil obvinění z přechovávání zakázaných podpůrných látek v průběhu Gira d'Italia z roku 2001. Loni v říjnu jej ale soud v San Remu očistil.

Ullrichovi nevěří

Ullrichův týmový spolujezdec František Raboň se připravuje na start závodu Kolem Rakouska a o dnešních událostech neměl příliš mnoho informací. "Určitě to ale poškodí celou cyklistiku i start Tour. Mám výhrady ke španělským úřadům a vyšetřovatelům. Pokud nějaké důkazy měli, tak s tím měli přijít dřív," řekl ČTK mistr Evropy jezdců do 23 let z loňského roku. Německého lídra se zastal. "Ullrich zatím není spojen s žádným dopingem, žádná zkouška u něj nebyla pozitivní. Toto je pro cyklistiku velká rána," uvedl Raboň.

Vedení týmu T-Mobile zastavilo činnost i Oscaru Sevillovi a Ullrichovu dlouholetému poradci Rudymu Pevenagovi. "Na základě dokumentů, které jsme obdrželi od vedení Tour, považujeme v této chvíli za nemožné s těmito třemi dále spolupracovat," uvedli zástupci týmu před novináři. "Fakta vylučují Ullrichovu nevinu tak silně, že jsme museli jednat, abychom se mohli držet našich zásad čistého sportu," dodali.

Mezinárodní mluvčí týmu Luuc Eisenga řekl, že vedení stáje nevěří Ullrichovi ani Sevillovi jejich tvrzení o nevině. "Na základě dokumentů španělské justice jsme získali odůvodněné pochybnosti o pravdivosti jejich slov," uvedl.

Na seznamu 58 jezdců

Basso, vítěz letošního Gira d'Italia, se naopak stále může opřít o důvěru svého týmu CSC, přestože mu vedení dánské stáje dočasně zastavilo činnost. "Musím myslet na tým, to je teď nejdůležitější," řekl dánskému rozhlasu šéf týmu Bjärne Riis. Bývalý cyklista a vítěz Tour vyjádřil pochybnosti, že by měl Basso kontakty s podezřelými španělskými lékaři, ale v této chvíli prý nemůže jednat jinak. "Věřím Ivanovi, ale je na něm a na jeho právnících, aby přinesli důkazy neviny," dodal Riis.

Španělská cyklistická federace dnes uvedla, že ne na všech jezdcích jmenovaných ve zprávě vyšetřovatelů leží stejná vina. "Stupeň předpokládaného zapojení do dopingu se liší a není možné zevšeobecňovat co se týče jmen, látek nebo praktik," stojí v oficiálním prohlášení federace, jež varovala před nespravedlivým poškozením dobrého jména nevinných jezdců.

Španělské úřady vyšetřují kvůli dopingu 58 cyklistů ze Španělska i zahraničí. Nedávno byla zveřejněna jména některých z nich, když civilní rozvědka rozluštila kódy, kterými byly zašifrovány záznamy sportovních lékařů Eufemiana Fuentese a Josého Merina Batrese. Oba byli již v květnu zatčeni v rámci rozsáhlé razie proti dopingu, při níž policie zajistila steroidy, hormony a další zakázané látky. Dnes pořadatelé zveřejnili kompletní seznam podezřelých jezdců.

Reklama