Hlavní obsah

Zbožňuje zelenou. Nikdy se mi neomrzí, směje se dvojnásobný světový šampión

Praha

Pětkrát v řadě odjížděl z Tour de France jako král bodovací soutěže, jejíž vítěz nosí zelený trikot. A skvostnou sérii hodlá slovenský cyklista Peter Sagan ve službách týmu Bora Hansgrohe během nadcházejícím ročníku startujícího v sobotu v Düsseldorfu ještě vyšperkovat.

Foto: Gian Ehrenzeller, ČTK/AP

Peter Sagan na trati závodu Kolem Švýcarska.

Článek

„Udělám vše, abych získal další zelený dres do sbírky. Moje dominance mi nepřijde ani trošku nudná," smál se Sagan při týmové prezentaci v Düsseldorfu krátce před startem Tour. „Abych byl upřímný, udělám vše pro triumf letos, příští rok, a pak možná i další. A rozhodně mě to nikdy neomrzí," přesvědčoval sedmadvacetiletý rodák ze Žiliny.

Mistr světa z posledních dvou let si z loňského ročníku Staré Dámy, jak je závodu přezdíváno, odvezl ještě ocenění Největší bojovník závodu. Byť se mnohdy musel obejít bez větší týmové podpory, dokázal v ročníku 2016 vybojovat tři etapová prvenství a utnul tak čekání na dílčí triumf z předešlých dvou Tour. Navíc tři dny vozil žlutý trikot.

Pokud skutečně dokáže vybojovat šestý triumf z bodovací soutěže v řadě, vyrovná rekord legendárního německého cyklisty Erika Zabela, jenž kraloval bitvě o zelený dres v letech 1996 až 2001. „Neberu vítězství jako samozřejmost. Vybojovat zelený dres je vážně dřina. Žádá si to maximální koncentraci každou etapu. Nemůže být řeč, že se prostě jeden den obléknete do zeleného a zbytek závodu je nuda," ujišťoval Sagan a přiznal, že rekordem německého závodníka se nijak nezaobírá: „Moc se o ostatní jezdce nestarám. Mám vlastní kariéru a tu se snažím budovat, jak nejlépe umím."

Profil letošního ročníku by měl Saganovi vyhovovat. Sedm etap je připraveno pro sprintery. Dost možná tak Slovák přepíše vlastní maxima. Při debutu v roce 2012 ovládl tři etapy, stejně jako v minulém roce. Jeden dílčí triumf přidal v roce 2013. „Nejsem nenasytný. Pokud chcete příliš mnoho, můžete hodně ztratit," odmítl Sagan specifikovat, zda se hodlá zaměřit i na co možná největší počet etapových vavřínů. „Kdybych si mohl vybrat, radši bych bojoval o bílý dres. Stárnu," vtipkoval Sagan v narážce na skutečnost, že už o dva roky přesahuje věkový limit pro boj o nejlepšího závodníka do pětadvaceti let.

Podle osobního trenéra a sportovního ředitele Bory vstupuje Sagan do letošního ročníku silnější, než v roce 2016. „Jenže nikoho nezajímá, jak se cítím. Rozhodující jsou výsledky na trati, nikoliv stav při testech," zůstával zdrženlivý Sagan.

Musí se vypořádat nejen s nástrahami jednotlivých etap, ale zejména pak s „hladovými vlčáky" jako Michael Matthews (Sunweb), John Degenkolb (Trek-Segafredo) a řady dalších. „Každý v pelotonu je silný. Všichni na startu mají určité naděje. Ale můžete se srazit, spadnout, zranit se. Je zde mnoho proměnných," přemítal Sagan.

Reklama

Související témata: