Hlavní obsah

Nečitelná řežba titánů! Vybojuje Froome čtvrtý titul z nejtěžší cyklistické bitvy planety?

Praha

Jednadvacet dnů spektakulárních bitev o nejprestižnější dres ve světě cyklistiky začne v sobotu v Düsseldorfu, kde startuje 104. ročník Tour de France. Král Staré dámy, jak je závodu přezdíváno, bude s definitivní platností korunován 23. července v Paříži.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Brit Chris Froome je hlavním favoritem cyklistické Tour de France.

Článek

Počtvrté v historii startuje závod dlouhý 3540 kilometrů v Německu. Následně projede peloton čítající dvaadvacet týmů po devíti závodnících Belgií a Lucemburskem, aby se od čtvrté etapy bojovalo o žlutý trikot pro lídra závodu výhradně na území Francie.

Po pětadvaceti letech pak závod projede všech pět hlavních pohoří v zemi Galského kohouta (pohoří Jura, Vogézy, Centrální masiv, Pyreneje a Alpy). Devět etap je hodnocených jako rovinatých, pět je kopcovitých, pět horských a v programu jsou dvě individuální časovky ovšem čítají pouze šestatřicet kilometrů.

Na třetí triumf v řadě a celkově čtvrtý v kariéře bude útočit Brit Christopher Froome ze stáje Sky. Jenže zatímco v předešlých sezónách ozdobených triumfem (2013, 2015, 2016) přijížděl do Francie ve skvělé formě jako očekávaný šampión, letos je jeho výkonnost nečitelná a má daleko k brilantnosti let minulých.

„Jednou se chci zařadit po bok Anquetila, Merckxe, Hinaulta a Induraina, kteří vyhráli Tour pětkrát. Tudíž nadešel čas, abych udělal další krok, jenž mě přiblíží po bok legend," naplánoval si dvaatřicetiletý Brit.

„Moje váha je skvělá, čísla jsou vynikající. Budu se snažit využít každou příležitost vedoucí k úspěchu," odmítl Froome zpochybňování jeho formy. Současně však připustil: „Všichni začneme se stejnou možností vyhrát. A soupeři jsou letos silnější, než v minulých letech. Navíc letošní trasa má málo kilometrů v časovkách. A ani horských etap není tolik. Abych vyhrál, musím být mnohem lepší, než kdykoliv v minulosti."

V zástupu totiž číhá šik cyklistických titánů, kteří věří, že právě oni jsou vyvolení pro Maillot jaune! Richie Porte (BMC), Nairo Quintana (Movistar), Alberto Contador (Trek-Segafredo) a Romain Bardet (AG2R-La Mondiale) nepochybují o své formě. Jenže unese Porte tlak spojený s pozicí lídra Tour? Quintana má zase v nohách Giro, kde nenaplnil sen o vítězství. A Contador je na sklonku kariéry a jeho zničující útoky se zdají být spíše minulostí, než aktuální hrozbou.

Reklama

Související témata: