Hlavní obsah

Královskou etapu Tour vyhrál těsně Urán, Froome zvýšil vedení

Chambéry

Královskou devátou etapu Tour de France s třemi horskými prémiemi nejvyšší kategorie a 4600 nastoupanými metry vyhrál kolumbijský cyklista Rigoberto Urán. Třetím místem si pojistil vedení obhájce prvenství z minulých dvou let Christopher Froome z Británie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Dojezd 9. etapy Tour de FranceVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih 9. etapy Tour de France

Závod v neděli skončil pro dva dosavadní členy elitní desítky a adepty na dobré celkové umístění. Po pádu na kluzké silnici zhruba 100 km před cílem při sjezdu z Col de la Biche musel odstoupit britský pomocník Froomea z týmu Sky Geraint Thomas, jenž si zlomil klíční kost. V závěrečném sjezdu z Mont du Chat měl zase těžkou nehodu Australan Richie Porte (na videu v galerii v čase 0:48), který navíc srazil Daniela Martina. Ir ale na rozdíl od něj etapu dokončil a je celkově šestý.

O prvenství v etapě spurtovala po 181,5 km v Chambéry šestičlenná skupina a o vítězi musela rozhodnout cílová fotografie. Z vítězství se původně radoval domácí Warren Barguil, ale nakonec se ukázalo, že si svůj první triumf na Tour v kariéře připsal Urán. Pro Barguila mohlo být útěchou, že se díky své dnešní aktivitě oblékne v příští etapě do puntíkovaného dresu nejlepšího vrchaře.

"Je to neskutečné, netušil jsem, že jsem vyhrál. Chtěl jsem se přitom jen udržet ve skupině, protože při pádu Dana Martina a Richieho Portea jsem zničil přehazovačku. Byl jsem si jistý, že zvítězil Warren, takže je to příjemné překvapení a jsem šťastný," uvedl Urán, jenž se posunul na čtvrté místo průběžného pořadí.

Šampión z let 2013, 2015 a 2016 Froome dojel třetí a před volným pondělím vede o 18 sekund před Italem Fabiem Aruem. Třetí je celkově Francouz Romain Bardet, který ztrácí už 51 sekund.

Froome: Mám smíšené pocity

"Mám dnes smíšené pocity. Samozřejmě jsem rád, že jsem si udržel žlutý dres, ale byla to bláznivá etapa. Zrovna teď jsem viděl obrázky z pádu Richieho Portea, bylo to děsivé. Doufám, že je v pohodě," uvedl Froome na adresu svého bývalého kolegy. "A navíc upadl i můj parťák Geraint Thomas. Ale zbytek týmu odvedl skvělou práci a kontroloval závod, což dnes rozhodně nebylo lehké," dodal rodák z Nairobi.

Porte upadl v levotočivé zatáčce a doklouzal po silnici na pravou stranu, kde nejprve srazil Martina a poté narazil do skalnaté stěny. Dlouho byl poté v péči lékařů. "Byl při vědomí převezen do nemocnice," řekla lékařka závodu Florence Pommeryová.

Špatný den měl dvojnásobný vítěz závodu Španěl Alberto Contador. Při druhém velkém stoupání na Grand Colombier upadl a v závěru už na své rivaly nestačil. Dojel až dvacátý a na průběžném dvanáctém místě ztrácí na Froomea přes pět minut

Nejlepší z Čechů Roman Kreuziger dokončil etapu na 34. místě s odstupem 18:21 minuty a celkově mu patří 25. pozice. Debutant Ondřej Cink je celkově jednapadesátý a Zdeněk Štybar osmasedmdesátý.

"Byla to hodně hektická etapa. Mně se od začátku nejelo vůbec dobře, pak trošku líp, v závěru ale tragédie. Odvedl jsem tam však nějakou práci pro Simona Yatese, který zvýšil svůj náskok v bílém dresu," uvedl Kreuziger, jenž má za úkol pomáhat lídrovi své stáje Orica Yatesovi, který je celkově sedmý a vede hodnocení mladých jezdců. "Pro mě to dnes skončilo pod Mont de Chat, kdy jsem se moc necítil a sportovní ředitel mi řekl, ať si odpočinu, abychom v dalších týdnech byli co nejvíce k ruce Simonovi," dodal pátý muž sobotní etapy.

Tour dnes vedle některých z favoritů skončila i pro druhého muže bodovací soutěže Arnauda Démarea. Francouzský spurtér nezvládl dojet do cíle v časovém limitu a vypadl z boje o zelený trikot, jenž je zatím v držení Němce Marcela Kittela.

Cyklistický závod Tour de France:
9. etapa (Nantua - Chambéry, 181,5 km):
1. Urán (Kol./Cannondale) 5:07:22
2. Barguil (Fr./Sunweb)
3. Froome (Brit./Sky)
4. Bardet (Fr./AG2R)
5. Aru (It./Astana)
6. Fuglsang (Dán./Astana) všichni stejný čas
7. Bennett (N. Zél./LottoNL)
8. Landa (Šp./Sky)
9. D. Martin (Ir./Quick-Step)
10. Quintana (Kol./Movistar) všichni -1:15,
...34. Kreuziger (ČR/Orica) -18:21,
58. Štybar (ČR/Quick-Step),
69. Cink (ČR/Bahrajn Merida) oba -27:10.
Průběžné pořadí:
1. Froome 38:26:28
2. Aru -18
3. Bardet -51
4. Urán -55
5. Fuglsang -1:37
6. D. Martin -1:44
7. S. Yates (Brit./Orica) -2:02
8. Quintana -2:13
9. Landa -3:06
10. Bennett -3:53,
...25. Kreuziger -21:06,
51. Cink -43:22,
78. Štybar -59:13.

Reklama

Související témata: